Krémes barna mártás gyorsan: csontok lepirítása nélkül

Nyomtatás
barna-martas2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

10 percen belül tálalhatod ezt a krémes mártást, ha minőségi alapanyagokból készíted, ugyanolyan finom lesz, mint az eredeti!

A barna mártás az alapszószok közé tartozik, és bár nagyon ritkán fogyasztjuk, mert időigényes az elkészítése, szerencsére ebből is létezik gyorsított verzió! 

Az eredeti barna mártás a húsos csontok pirításával indul, majd azok lassú tűzön történő főzésével folytatódik, végül a leszűrt lé sűrítésével zárul. Ehhez képest az alábbi receptben átugorjuk az első két fázist, és marhaalaplével dolgozunk. Ebből érdemes jó minőségűt beszerezni, és nem leveskockával dolgozni!

Mivel az alap így már megvan, csak sűrítenünk kell: ehhez lisztből és vajból készítünk rántást, majd simán sóval, borssal és hagymával ízesítjük. Több fűszerre nem lesz szükség, ha jó minőségű az alaplé, annak a húsos-zöldséges íze fog dominálni.

Gyors barna mártás

barna-martas

Hozzávalók 8 decihez

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 750 ml marhahúsalaplé
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk vöröshagymapor (opcionális)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajat dobjuk egy kisebb lábasba, olvasszuk meg. Szórjuk rá a lisztet, kevergessük, pirítsuk 2 percig. 

Folyamatos kevergetés mellett, lassú sugárban öntsük fel az alaplével. Keverjük egybe, míg csomómentes nem lesz, majd adjuk hozzá a fűszereket.

Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd főzzük 2-3 percig, míg szépen besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon