Palacsintatészta a levesbe? Az osztrák konyha kedvencét próbáld ki otthon is
Egy egyszerű erőlevest is különlegesebbé tehetsz, ha a hagyományos levesbetétet valami szokatlanra cseréled.
Ahány ház, annyi szokás, ez alól pedig a hagyományos kedvencek sem jelentenek kivételt. Hisz néha teljesen lényegtelen, hogy a nagykönyvben hogy van megírva, az adott szakács mindig csavar rajta egyet. Az újítást hol a felfedezési vágy vezérli, hol pedig az ízlés. Hisz minden étel úgy finom, ahogy mi magunk szeretjük, vagy az, akinek épp készül.
A hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik népszerű fogása, mely készülhet sertés-, borjú- vagy épp csirkehúsból, de vegán verzióban, gombával is érdemes kipróbálni. A hortobágyi sok családban csak akkor kerül terítékre, ha megmaradt a pörkölt vagy a főtt hús, melyet darálva tesznek a palacsintába. Sokféle recept szerint ki lehet próbálni, finom picit csípősebben, sütőben sütve, vagy hagyományosan sűrű szafttal kínálva. Én most egy klasszikus változatot mutatok, amely után garantáltan megnyalod majd mind a tíz ujjadat!
Pörkölt:
A csirkecombokat fűszerezzük sóval és borssal, majd serpenyőben, kevés olajon pirítsuk 5-8 percig oldalanként, ezután szedjük tányérra, és tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra aprított paprikákat és a paradicsomot. Körülbelül 3-4 perc gyakori kevergetés után a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd helyezzük rá a combokat és öntsük fel vízzel (annyival, amennyi ellepi a combokat).
A pörköltet főzzük addig, amíg a hús olyan puhává válik, hogy leomlik a csontról, közben fűszerezzük sóval és borssal.
Amikor a pörkölt elkészült, vegyük ki a combokat, és vágjuk apróra a húst. Hogy ne legyen száraz, 3-4 evőkanállal keverjünk hozzá a szaftból.
A tejfölt mérjük tálba, adjunk hozzá a szaftból 2-3 evőkanálnyit, keverjük össze, öntsük vissza, és forraljuk egybe.
Palacsinta:
A tészta hozzávalóit keverjük simára, majd süssük ki a megszokott módon.
Összeállítás:
A palacsintába töltsünk húst ízlés szerint, majd hajtsuk tetszőleges formájúra, öntsünk rá a szaftból, és ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet rá.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu