Sűrű, hamis gulyásleves házi csipetkével – A hagyományos kedvenc hús nélkül készül

glcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hamis gulyásleves hús nélkül készül, jó sok zöldséggel, de végeredményben ugyanolyan finom, mint a klasszikus verzió.

Több mint 50 fajta gulyásleves ismert, a legkedveltebbek közé tartozik az alföldi gulyás, szegedi gulyás, kolozsvári gulyás, csángó gulyás, babgulyás és a hamis változat. Utóbbiba egyáltalán nem kerül hús, csak zöldségek és házi csipetke gazdagítja a sűrű levet.

A hamis gulyás készülhet egyszerű zöldségekből: ennek a receptnek hagyma, fokhagyma, krumpli, paprika, paradicsom, fehér- és sárgarépa az alapja, így is nagyon ízletes, érdemes azonban zellerrel, néhány kalap gombával dúsítani, amihez épp kedvet kapsz. A gulyáslevesbe kötelező a csipetke, azzal lesz igazán tartalmas, helyette azonban más levesbetét is kerülhet bele, például krumpligombócok. Ha utóbbival gazdagítva készítenéd, akkor ne kerüljön a levesbe plusz krumpli, a gombócok bőven elegek lesznek.

Azt szokták mondani, a jó gulyás zsírral készül, ha nem vagy vega, nyugodtan használd, akár még 10 dekagramm füstölt szalonnát is tehetsz a levesbe, ha nem bírod hús nélkül.

Hamis gulyásleves

glct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 4 darab krumpli
  • 1 darab paprika
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál pirosparika
  • 9 deciliter víz
  • kevés olaj

Csipetke:

  • 10 dekagramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Leves:

A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük üvegesre, majd forgassuk hozzá a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Körülbelül 2 perc után fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel a zöldségeket, utána öntsünk rá körülbelül 1 deciliter vizet.

A tetszőlegesen felvágott répákat és krumplit 2-3 perc után forgassuk a zöldségekhez, majd öntsük fel a megmaradt vízzel és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ezután szaggassuk bele a csipetkét és 2-3 perc után zárjuk el a lángot a leves alatt.

Az elkészült leves mellé kínálhatunk kenyeret, hűvös tejfölt vagy csípős paprikát, paprikakrémet.

Csipetke:

Egy keverőtálba üssük bele a tojást, keverjük össze a sóval, majd a lisztet is adagoljuk hozzá és gyúrjunk belőle kemény tésztát. Az elkészült tésztát letakarva pihentessük 10-15 percig, majd tépkedjük kis darabokra, tegyük a levesbe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük