Sűrű, hamis gulyásleves házi csipetkével – A hagyományos kedvenc hús nélkül készül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A hamis gulyásleves hús nélkül készül, jó sok zöldséggel, de végeredményben ugyanolyan finom, mint a klasszikus verzió.
Több mint 50 fajta gulyásleves ismert, a legkedveltebbek közé tartozik az alföldi gulyás, szegedi gulyás, kolozsvári gulyás, csángó gulyás, babgulyás és a hamis változat. Utóbbiba egyáltalán nem kerül hús, csak zöldségek és házi csipetke gazdagítja a sűrű levet.
A hamis gulyás készülhet egyszerű zöldségekből: ennek a receptnek hagyma, fokhagyma, krumpli, paprika, paradicsom, fehér- és sárgarépa az alapja, így is nagyon ízletes, érdemes azonban zellerrel, néhány kalap gombával dúsítani, amihez épp kedvet kapsz. A gulyáslevesbe kötelező a csipetke, azzal lesz igazán tartalmas, helyette azonban más levesbetét is kerülhet bele, például krumpligombócok. Ha utóbbival gazdagítva készítenéd, akkor ne kerüljön a levesbe plusz krumpli, a gombócok bőven elegek lesznek.
Azt szokták mondani, a jó gulyás zsírral készül, ha nem vagy vega, nyugodtan használd, akár még 10 dekagramm füstölt szalonnát is tehetsz a levesbe, ha nem bírod hús nélkül.
Hamis gulyásleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 4 darab krumpli
- 1 darab paprika
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 1 darab paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál pirosparika
- 9 deciliter víz
- kevés olaj
Csipetke:
- 10 dekagramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Leves:
A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük üvegesre, majd forgassuk hozzá a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Körülbelül 2 perc után fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel a zöldségeket, utána öntsünk rá körülbelül 1 deciliter vizet.
A tetszőlegesen felvágott répákat és krumplit 2-3 perc után forgassuk a zöldségekhez, majd öntsük fel a megmaradt vízzel és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ezután szaggassuk bele a csipetkét és 2-3 perc után zárjuk el a lángot a leves alatt.
Az elkészült leves mellé kínálhatunk kenyeret, hűvös tejfölt vagy csípős paprikát, paprikakrémet.
Csipetke:
Egy keverőtálba üssük bele a tojást, keverjük össze a sóval, majd a lisztet is adagoljuk hozzá és gyúrjunk belőle kemény tésztát. Az elkészült tésztát letakarva pihentessük 10-15 percig, majd tépkedjük kis darabokra, tegyük a levesbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors