Házi gumicukor száz százalék gyümölcsből: vitamindús és cukormentes

gumicukor cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gumicukor nem más, mint cukor, víz, színezék és aroma zselésítve. Most kipróbáltuk, mi történik, ha gyümölcsöt zselésítünk.

Egyre több egészséges alternatívája létezik a megszokott cukros nassolnivalóknak, ezek pedig gyakran nem csupán egészségesebbek, de finomabbak is a jól megszokott műanyag változatoknál. Ilyenek a legmodernebb gyümölcszselék is, amikben csak gyümölcs van és zselésítő anyag, semmi más. 

Nagy hátrányuk ezeknek a termékeknek, hogy amennyivel finomabbak és valódibbak, éppen annyival drágábbak is, így a gyerekek felvetették, próbáljuk ki, milyen itthon elkészíteni ezeket a kis zseléket, abból a gyümölcsből, amink éppen kéznél van. 

A lényeg csak annyi, hogy sikerüljön eltalálni az ideális zselatin- és folyadékarányt. Ehhez érdemes a választott zselatin hátoldalán található javaslatból kiindulni, és annál még egy kicsit többet hozzáadni: akkor lesz ideális, rágós gumicukor állaga a gyümölcspürének.

Mi most nem adtunk hozzá cukrot, helyette banánnal édesítettük a keveréket. Lapzselatint használtunk, így a receptben megadott arányok is ezzel működnek.

Házi gumicukor

gumicukor kicsi

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 2 deciliter víz
  • 8 darab lapzselatin
  • 5 deciliter gyümölcspüré
Recept idők

Elkészítés:

A választott gyümölcsöt leturmixoljuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd öt perc múlva kicsavarjuk. A vizet nagyon alacsony lángon felmelegítjük a zselatinnal, majd alaposan elkeverjük a gyümölcspürével. Egy lapos edénybe, tepsibe vagy szögletes tűzálló tálba, esetleg jégkockatartóba öntjük, és a hűtőben hagyjuk egészen megdermedni. Másnap kockákra vágjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük