Mennyei, pillekönnyű mogyoróvajas pite: habtejszíntől légies a krém
A pitetészta sütésén kívül alig van vele munka, a krémet csak össze kell keverni, a többit pedig a hűtő intézi.
Ha visszatérő látogatója vagy az oldalunknak, akkor bizonyára sok mogyoróvajas receptünkkel találkoztál már. Ez azért van, mert odavagyunk a karakteres alapanyagért. A magvajat nemcsak az íze miatt, hanem sokoldalú felhasználhatósága miatt is szeretjük: az édes és a sós ételeknek egyaránt jól áll, és ha házilag, adalékanyagok nélkül készül, akkor még egészséges is.
A mogyoró ugyanis – hüvelyes lévén – szuper fehérjeforrás (25 g fehérje 100 grammban!), a belőle készülő magvaj pedig a csonthéjas minden hasznos tulajdonságával rendelkezik, és még az étrendedbe is könnyebben beillesztheted. Készíts belőle thai mogyorós tésztát, mogyoróvajas proteinszeletet, csokis fehérjeturmixot, vagy egyszerűen csak kend kenyérre.
Ha pedig mogyoróallergia miatt nem fogyaszthatod ezt a szuper élelmiszert, akkor se csüggedj: alternatívaként próbáld ki a hasonlóan sokoldalú mandulavajat vagy a szezámmagból készült tahinit.
A mogyorót tegyük aprítógépbe, és zúzzuk lisztté. Időnként állítsuk le a motort, és kaparjuk le a tartály oldalára feltapadt nagyobb darabokat.
A folyamat időigényes (10-12 perc is lehet), ezért legyünk türelmesek: elsőre úgy tűnhet, hogy az összezúzott mogyoró nem akar krémessé válni, azonban néhány perc elteltével sűrű masszává alakul, utána pedig egyre krémesebb lesz.
Ha elérte a megfelelő állagot, kanalazzuk jól záródó befőttesüvegbe. Hűtőben 2-3 hónapig eláll.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu