Házi savanyúság dinnyéből: ki ne dobd a héját

Házi savanyúság dinnyéből cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dinnye héjából pompás savanyúság készülhet, mely finom magában ropogtatva, és sült húsokhoz vagy szaftosabb ételekhez is remekül illik.

A dinnye a tökfélék családjába tartozik, épp ezért nyugodtan kezelheted úgy, mintha uborka lenne, vagyis tökéletesen alkalmas a kovászolásra. A dinnye héjából vagy az éretlen kis dinnyéből ízletes savanyúságot dobhatsz össze, mely remekül illik pörköltfélékhez vagy sült húsokhoz.

A dinnyehéjból készült savanyúságot bátran lehet ízesíteni. Jól áll neki a kapor, de pikánsabb fűszerekkel is érdemes kipróbálni. A receptben maradtunk a pikáns vonalon, szemes bors, mustármag, borókabogyó és koriander adja meg az ízét a savanyúságnak.

Házi savanyúság dinnyéből

Házi savanyúság dinnyéből ct

Hozzávalók 4 decihez

  • 5 dl víz
  • 30 g
  • 4 szem borókabogyó
  • 4 szem szemes bors
  • 0.5 teáskanál mustármag
  • 4 szem koriandermag
  • 1 kg dinnyehéj
  • 1 szelet kenyér
Recept idők

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet a sóval. Ezután keverjük bele a borókabogyót, szemes borsot, mustármagot és a koriandermagot.

A dinnyét készítsük elő. Alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a kemény, külső, sötétzöld részét, de finomabb lesz, ha marad rajta egy kevés dinnyehús. Ezután daraboljuk olyan méretűre, hogy az üvegben kényelmesen elférjen.

Az előkészített darabokat pakoljuk az üvegbe, majd öntsük rá a felöntőlét, annyit, hogy teljesen ellepje a dinnyéket. A tetejére nyomkodjunk kenyérszeletet, majd tányérral fedjük le az üveget.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük