
Házi savanyúság dinnyéből: ki ne dobd a héját

A dinnye héjából pompás savanyúság készülhet, mely finom magában ropogtatva, és sült húsokhoz vagy szaftosabb ételekhez is remekül illik.
A dinnye a tökfélék családjába tartozik, épp ezért nyugodtan kezelheted úgy, mintha uborka lenne, vagyis tökéletesen alkalmas a kovászolásra. A dinnye héjából vagy az éretlen kis dinnyéből ízletes savanyúságot dobhatsz össze, mely remekül illik pörköltfélékhez vagy sült húsokhoz.
A dinnyehéjból készült savanyúságot bátran lehet ízesíteni. Jól áll neki a kapor, de pikánsabb fűszerekkel is érdemes kipróbálni. A receptben maradtunk a pikáns vonalon, szemes bors, mustármag, borókabogyó és koriander adja meg az ízét a savanyúságnak.
-
2023-08-06 11:08:02
-
2023-07-18 09:32:01
-
2023-07-07 09:36:01
Házi savanyúság dinnyéből

Hozzávalók 4 decihez
- 5 dl víz
- 30 g só
- 4 szem borókabogyó
- 4 szem szemes bors
- 0.5 teáskanál mustármag
- 4 szem koriandermag
- 1 kg dinnyehéj
- 1 szelet kenyér
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet a sóval. Ezután keverjük bele a borókabogyót, szemes borsot, mustármagot és a koriandermagot.
A dinnyét készítsük elő. Alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a kemény, külső, sötétzöld részét, de finomabb lesz, ha marad rajta egy kevés dinnyehús. Ezután daraboljuk olyan méretűre, hogy az üvegben kényelmesen elférjen.
Az előkészített darabokat pakoljuk az üvegbe, majd öntsük rá a felöntőlét, annyit, hogy teljesen ellepje a dinnyéket. A tetejére nyomkodjunk kenyérszeletet, majd tányérral fedjük le az üveget.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!