Puha és krémes vaníliatorta: a mutatós desszert bármilyen alkalomra tökéletes
A világ legcsodálatosabb tortája, mely a vanília kellemes aromájában tündököl. A puha tésztában és a selymes krémben is az dominál.
Bár elsőre ez a recept nagyon költségesnek tűnik, hamar rá fogsz jönni, hogy megéri a befektetést. A házi vaníliakivonat ára még úgy is sokkal kedvezőbb a boltinál, hogy a vaníliarúd luxuscikknek számít. És most nem a híg, átlátszó vaníliaaromákról beszélek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak vaníliát, hanem az igazi, szinte fekete színű kivonatról, amelyből fél teáskanálnyi is elég egy nagy adag süteményhez.
A vaníliarúd kiválasztásánál a következőket vedd figyelembe. A leggyakoribb és legkönnyebben beszerezhető fajta a madagaszkári, ennek selymes, gazdag aromája van. A mexikói vanília erőteljesebb, már-már füstös aromájú, míg a Tahitiről származónak vannak a legvirágosabb jegyei.
Alkoholból szinte bármilyen semleges ízű megfelel, amelynek minimum 40 százalékos az alkoholtartalma. Még csak a minősége sem kell, hogy a legjobb legyen, hiszen a vanília aromája úgyis elnyomja az alkohol ízét. A kivonathoz válassz jól záródó üveget, és ha esetleg gasztroajándéknak szánod, akkor több kisebb (60-70 ml-es) üvegcsében is szétoszthatod a megadott mennyiséget.
(A képeken egy pár napos kivonatot láthatsz, két vagy több hónap után sokkal sötétebb, már-már fekete lesz.)
Egy éles késsel hosszában ejtsünk egy bemetszést a vaníliarudakon, majd kissé nyissuk szét őket, hogy a magjaik előkerüljenek.
Állítsuk őket egy jól záródó üvegcsébe vagy befőttesüvegbe (ha nem férnek be egyben, akkor vágjuk több darabra őket).
Öntsük rájuk az alkoholt, hogy az teljesen ellepje a rudakat, majd zárjuk le az üveget. Száraz, hűvös és napfénytől védett helyen tároljuk legalább 3 hónapig, de az extra intenzív aromáért akár fél évig is maradhat. Hetente alaposan rázzuk fel az üveget, hogy a vaníliát jól átjárja az alkohol.
A vaníliarudakat felbontás után is hagyjuk az üvegben, és időről időre visszapótolhatjuk az alkoholt. Egy év rendszeres használat és újratöltés után a kivonat veszít az intenzitásából. Ebben az esetben szedjük ki a régi rudakat, és pótoljuk frissekkel.
A bontatlan vaníliakivonat évekig eláll, ha pedig eltávolítjuk belőle a rudakat, akkor határozatlan ideig is.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu