Szuperegyszerű gyümölcsös-túrós rétes: kész lapokból nagyon hamar elkészül
Kész lapokból te is villámgyorsan összeállíthatod az édes és krémes gyümölcsös-túrós rétest.
A burek igazi balkán klasszikus, Török-, Görögországban, de Szerbiában is népszerű, én párom családján keresztül, a Vajdaságban ismertem meg. Bár házi tésztával a legfinomabb, a legegyszerűbb és legolcsóbb alternatíva a bolti réteslap, ugyanolyan finom lesz azzal is.
A burekbe hagyományosan valamilyen sós töltelék kerül, Szerbiában a túrós és a húsos a legnépszerűbb, de sajtos és spenótos változata is létezik. Sőt, egyébként ott már az édessel is próbálkoznak, reszelt almával töltik meg.
Hogy a rétestészta ne törjön és ne száradjon ki, minden egyes lapot olvasztott vajjal kell megkenni, úgy pakolni egymásra őket. Ha már 3-4 lapot egymásra tettél, és elég vastagnak ítéled meg a tésztát, csak töltsd be, tekerd fel, és formázz belőle csigát.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, mehet rá a paprika és a szegfűbors, keverjük egybe. Fehéredésig süssük, majd tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Készítsünk magunk elé egy réteslapot, a többit takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
A vajat olvasszuk meg, hagyjuk picit hűlni, majd kenjük le vele a lapot. Tegyünk rá még egyet, azt is kenjük le, és még egy harmadikat. Annak is kenjük le a tetejét, majd a darált húsos töltelék egy részét kanalazzuk a tészta hozzánk közelebb eső végébe egy hosszú csíkban, a szélektől hagyjunk 2 centi helyet. Tekerjük fel a tésztát, majd a rúdból készítsünk egy spirált.
Helyezzük a kész spirált egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a tetejét vajjal. Készítsünk még ilyen spirálokat, míg a tésztalapok és a darált hús el nem fogy.
Toljuk a sütőbe, 15-20 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images