
Kiadós rakott krumpli hússal rétegezve: nem a megszokott formában készül

A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros fogás, mely a megszokott recepttől eltérően most fűszeres hússal dúsítva készül, és más turpisságot is elkövettünk a recept megalkotásánál.
Az egytepsis étel amolyan mindent bele, hisz akár a hűtőben található maradék virsliből és sajtból is összedobhatod, ha épp úgy kívánod. A krumplirétegek közt jól megférnek a hozzávalók, érdemes többféle változatban kipróbálni.
A hagyományos rakott krumpli kolbásszal és tojással készül, ma már ezt a receptet sokan továbbgazdagítják, kerül még bele sajt, hagyma vagy akár gomba, és még bőven lehet sorolni az újragondolt rakottkrumpli-lehetőségeket. A laktató étel nem csak a magyar konyhában ismert, a franciák is készítik, igaz, az ő változatuk hús nélkül, fehér mártással kerül az asztalra.
A rakott krumpli tagadhatatlanul az egyik legfinomabb hazai fogás. Én kifejezetten akkor készítem, ha két napra gondolkodom előre, hisz a maradék másnap, sütőben felmelegítve is finom. A minap ki is gondoltam, ma bizony rakott krumpli lesz a menü, de nem kolbásszal, hanem hússal készítem, és a krumplit sem a megszokott módon használom fel. Így született meg a fűszeres hússal készült rakott krumpli. A gazdag töltelék simára tört krumpli közé kerül, a tetején pedig sajt pirul. A fogás így készítve elképesztően finom. A krumpli krémesre sül, a hús szaftos és ízletes, eteti magát, olyan finom.
Hússal készült rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- só ízlés szerint
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 80 dkg disznócomb
- 2 gerezd fokhagyma
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál őrölt kömény
- kevés víz
- 5 darab tojás
- 20 dkg sajt
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockára, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Miután a krumpli elkészült, szűrjük le, és törjük simára a vajjal és a tejföllel.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a tetszés szerint felvágott húst. A húst pirítsuk fehéredésig, közben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt. Ezután öntsük fel kevés vízzel (1 dl), és főzzük puhára a húst. (Ha a víz elfő, és szükséges, akkor öntsünk még alá.)
A tojást forrásban lévő vízben főzzük 10-12 percig, utána hideg vízzel hűtsük ki.
A főtt tojást és a sajtot reszeljük le.
Vegyünk elő egy hőálló edényt, tortaformát, jénait vagy tepsit. Kenjük ki kevés olajjal, majd a simára tört krumpli felét simítsuk bele. A krumplira tegyük rá a húst és a reszelt főtt tojást. Ezután a maradék krumplit simítsuk a töltelékre, majd reszelt sajttal szórjuk meg a krumplit.
A rakott krumplit toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!