Krémes, sajtos brokkoli serpenyőben: ebből tényleg nem hiányzik a hús
Sűrű szószban, lágy mozzarellával készül ez a vitamindús fogás: a brokkoli és a paradicsom remek párost alkot benne.
Noha a shakshuka legelterjedtebb változata paradicsommal és paprikával készül, az élénkzöld verziók is népszerűek, ezekben a spenót, a kelkáposzta, a mángold vagy a brokkoli a főszereplők.
Mi most egy spenótos receptet fogunk elkészíteni, amelyben az alap zöld mártás mellé folyós sárgájú tojást kínálunk, illetve friss kenyeret. Jellemző fűszereink a kömény és a pirospaprika lesznek, amelyektől a közel-keleti változat csak enyhén lesz csípős, nem úgy, mint a rokona, a mexikói verzió.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A brokkolit daraboljuk fel, a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A fokhagymát szintén aprítsuk fel.
Egy közepes lábosban forraljunk vizet, és tegyük bele 2 percre a brokkolit. Ha letelt az idő, csepegtessük le és tegyük félre.
Egy nagyobb, sütőkompatibilis serpenyőben – öntött vas a legideálisabb – melegítsük fel az olívaolajat, és tegyük bele az aprított hagymát. Közepes lángon, kevergetve dinszteljük kb. 5-10 percig, amíg a hagyma üveges lesz.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és dinszteljük további 2 percig a hagymás mixet.
A megfőtt brokkolit daraboljuk fel, és adjuk hozzá a hagymás alaphoz. Pár percig főzzük őket együtt, majd keverjük bele a bébispenótot.
További 5-8 percig főzzük egészen addig, amíg a spenót meg nem fonnyad.
Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a tejszínt vagy a tejet.
Az elkészült alapban alakítsunk ki 4 mélyedést, majd mindegyikbe üssünk bele 1-1 tojást. Vigyázzunk, hogy a sárgája ne törjön össze, hiszen ez az egyik látványeleme ennek az ételnek.
A serpenyőt ezután helyezzük az előmelegített sütőbe, és kb. 10-15 perc alatt süssük készre az ételt.
A tojások akkor jók, ha a közepük még enyhén folyós.
Tálalás előtt ízesítsük egy csipet sóval és a paprikapehellyel, majd pitával vagy naannal, esetleg friss kovászos kenyérszelettel kínáljuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu