Könnyű, joghurtos burgonyafőzelék: így nem lesz csomós a habarás
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A régi kedvenc tavaszi köntösbe öltözik, így készítve garantáltan imádni fogják kicsik és nagyok egyaránt.
A főzelékek színes palettáján a krumplifőzelék az egyik legnagyobb kedvenc. Hagyományosan babérlevéllel készül és tejfölös, lisztes habarással. A régi recept szerint készített főzelék ma már nem annyira csábító, mivel a liszttől nehéz, akár csomós állagot kaphat. Hogy a főzelék tökéletes legyen, ma már inkább étkezési keményítőt szokás használni liszt helyett, vagy egyszerűen önmagával sűrítik. Bármelyik technika mellett is dönts, a hőkiegyenlítésről ne feledkezz meg!
A krumplifőzelék egyszerűen összedobható, érdemes szezonális alapanyagokból készíteni. Ha lehetőséged van rá, próbáld ki újkrumplival, a végén pedig snidlinggel vagy medvehagymával gazdagítsd a finomságot.
A főzelék mellé a vegetáriánusok tükörtojást vagy zöldségfasírtot fogyasztanak, a húsevők pedig csirkefasírttal vagy pörkölttel falatozzák.
Joghurtos burgonyafőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya (új)
- só ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 3 dl natúr joghurt
- őrölt bors ízlés szerint
- snidling (opcionális) ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet és főzzük puhára.
Amikor a krumpli megpuhult, a babérlevelet távolítsuk el, majd a főzelék egyharmad részét a joghurttal turmixoljuk össze. Keverjünk még hozzá a főzőléből 1-2 merőkanálnyit, majd az egészet csorgassuk a főzelékhez, keverjük össze. Várjuk meg, míg rottyan egyet.
A kész főzeléket tálalásnál szórjuk meg őrölt borssal és finomra vágott snidlinggel.
Fotó: Getty Images