Joghurtos padlizsánsaláta: a friss petrezselyem a lelke

7
Nyomtatás
joghurtos-padlizsansalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Itt a nyári zöldség- és gyümölcsszezon, amikor a legfinomabb salátákat készítheted el, csupa friss alapanyagból. Ezúttal a padlizsánt szemeltük ki magunknak.

A hideg, joghurtos saláták szuper kiegészítői a forró nyári napoknak. Köretként grillhúsok mellé, de önmagukban, akár egy könnyed ebédként is megállják a helyüket. Az egyik kedvencemet már jó pár éve készítem, ami nem más, mint a joghurtos padlizsánsaláta.

Mivel a padlizsánnak éppen szezonja van, így 1-2 darab megvásárlása sem túl nagy költség. A hozzávalók tekintetében pedig szintén nem kell nagyon elrugaszkodni: a krémes joghurt, néhány fűszer és az olívaolaj adják ennek a fogásnak az igazi esszenciáját.

Joghurtos padlizsánsaláta petrezselyemmel

joghurtos-padlizsansalata

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 db padlizsán
  • 6 ek. olívaolaj
  • 0.5 kk.
  • 250 g joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 tk. szezámmag
  • 1 csipet petrezselyem (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt vágjuk fel 2x2 cm-es kockákra. Aki jobban szereti héj nélkül, az hámozza meg nyugodtan, én nem szoktam.

Egy közepes tálban keverjük össze a kockázott padlizsánt az olívaolaj felével és egy csipet sóval.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd borítsuk bele az olajos padlizsánt. Ha nem elegendő rajta az olívaolaj, tehetünk még rá, és a tepsiben is összekeverhetjük még egyszer.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, süssük aranybarnára a padlizsánkockákat. Ez kb. 15 perc.

Eközben készítsük el a joghurtos alapot.

Tegyük egy közepes tálba a joghurtot. Préseljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a sót, majd alaposan keverjük össze.

A padlizsánt tegyük bele ebbe a joghurtos pácba, hintsük meg szezámmaggal és keverjük finoman össze, hogy a joghurt minden kis padlizsánfalatot beterítsen. A saláta ezzel el is készült.

Tálalás előtt érdemes 30 percre hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérhessenek.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon