Édesre és krémesre sült retek selymes mustáros-vajas szószban
A csodaszép élénkpiros retek méltatlanul mellőzött zöldség, pedig elképesztően egészséges, sokoldalúan feldolgozható.
Itt a tavasz, dalolnak a madarak, virágba borul a természet, rengeteg finom szezonális zöldségnek és gyümölcsnek lehet örülni. Az egyik legnagyobb tavaszi kedvenc a hónapos retek, mely a legegyszerűbb vajas kenyér mellé kínálva is tökéletes. A retek akkor a legfinomabb, ha szép vékonyan szeletelve tálalod. Ne csak szendvicsek mellé ropogtasd, készíts belőle pompás salátákat is.
Az egyik legfinomabb reteksalátában a zöldség joghurttal és fokhagymával egybeforgatva készül. Ha picivel több izgalmat vinnél bele, akkor finomra aprított chilipaprikával vagy kevés édesköménnyel dúsítva próbáld ki. Ez a saláta hidegen az igazi, ezért tálalás előtt tedd hűtőbe néhány órára, így az ízek szépen összeérnek.
A retket alaposan mossuk meg, majd a lehető legvékonyabban szeleteljük fel.
Egy másik tálban a joghurtot, olívaolajat, citromlét, sót, borsot, fokhagymát keverjük össze, majd a retekre öntsük rá, és alaposan forgassuk vele egybe.
A salátát tegyük hűtőbe, és hidegen kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu