Sütés nélküli kakaós energiagolyó: cukor helyett datolya édesíti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak azoknak érdemes elkészíteniük, akik nem szeretnék bekapcsolni a sütőt, nyers vegán receptnek sem utolsó.
Szuperegészséges és nagyon finom a kakaós energiagolyó, az alapját különböző magvak, kókusz és datolya képezi, utóbbi tökéletesen helyettesíti a cukrot, természetes édesítő. Aki szeretné, juharsziruppal még édesebbé teheti a masszát, de ez el is hagyható, bár jól hangzik az édesítés ezen formája, sajnos nem egészségesebb, mint a cukor.
Nyers vegán receptről van szó, hiszen sütés nélkül készül, ráadásul annyi idő alatt, amíg az alapanyagokat összeaprítjuk. A dió és a mandula többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve rengeteg B- és E-vitamin van bennük. Bár hámozott mandulát is kapni a boltokban, nem érdemes megpucolni, a belső barna színű héjnak magas az antioxidáns tartalma.
Az energiagolyó kalóriatartalma igen magas, akár már 3 darab felérhet egy teljes körű reggelivel, úgyhogy mértékkel fogyasszuk.
Kakaós energiagolyó
Hozzávalók 10 darabhoz
- 6 darab datolya
- 60 gramm dió
- 60 gramm mandula
- 50 gramm kókuszreszelék
- 50 gramm kakaópor
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 csipet só
Elkészítés:
A megtisztított diót és mandulát tegyük aprítógépbe, majd daráljuk őket egészen pici darabokra.
Adjuk hozzá a kimagozott datolyát, kókuszt, kakaót, vizet, juharszirupot és sót, majd addig dolgoztassuk a gépet, míg szinte tésztává nem áll össze a massza.
A masszából készítsünk tetszőleges méretű golyókat, tegyük őket egy tálcára, fedjük le fóliával, majd tegyük a hűtőbe körülbelül 1 órára, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images