Matcha pite kakaós alappal: gluténmentes desszert zöld teából

Matcha pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Roppanós alappal és selymes töltelékkel készül, ráadásként egészségmegőrző és energizáló matcha por is kerül bele.

Azt mondják, hogy egy helyesen elkészített matcha tea legalább olyan élénkítő és energizáló, mint egy csésze feketekávé, és jótékony hatását tekintve felér 10 zöld teával. A közismert zöld teától eltérően a matcha porrá őrölt formában kerül a forró vízbe, így nemcsak főzetét, de a teljes tealevelet is elfogyaszthatod a teázás során. 

Érdemes beépítened a napi rutinodba, mert még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz, ráadásul remek anyagcsere-fokozó, így segít kirobbanó formában maradni.

És ha a tea mellett süteményformában is megkóstolnád a matchát, akkor egyszerűen megteheted: extravagáns, mégis egyszerűen összedobható pitereceptet hoztam, amely roppanós, gluténmentes kakaós alappal készül, és egy selymesen lágy, kókuszos és matcha poros krém kerül bele.

Kakaós matcha tart

Matcha pite 1

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz:

  • 10 db aszalt, magozott királydatolya
  • 100 g nyers kesudió
  • 100 g mandula
  • 50 g nagy szemű zabpehely
  • 1 ek cukrozatlan holland kakaópor
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 1 ek kókuszolaj (szobahőmérsékletű)

A töltelékhez:

  • 1 ek matcha por
  • 400 ml kókuszkrém
  • 70 g juharszirup vagy méz
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 100 ml kókuszital
  • 2 tk agaragar
Recept idők

Elkészítés:

A receptben megadott mennyiségek egy 22-24 cm-es piteformához elegendők.

Áztassuk a datolyákat 15 percre forró vízbe, majd ha megpuhultak, szűrjük le, és pürésítsük őket.

A pitealaphoz készítsük elő a magvakat: egy száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg őket, majd tegyük egy aprítógépbe. Zúzzuk egészen apróra, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, és egységesítsük sűrű masszává.

Kézzel nyomkodjuk a piteformába, úgy, hogy az alját és az oldalát is befedje a tészta, majd tegyük hűtőbe.

A töltelékhez keverjük a kókuszkrémhez a matchát, a juharszirupot, a vaníliát és a sót.

Az agaragart keverjük el a kókuszitalban, és forraljuk fel. Öntsük egy keverőtálba, és 2-3 részletben adagoljuk hozzá a matchás-kókuszos krémet. Ezután öntsük az egészet a pitealapra, és egy kanál vagy szilikonspatula segítségével egyengessük el a felszínét.

Tegyük hűtőbe legalább 3 órára, és hagyjuk megdermedni. Szeletelés előtt tetszés szerint díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük