Krémes tzatziki zsenge retekből: sűrű joghurttal lesz a legfinomabb
A picit csípős, zsenge retek tökéletesen működik a klasszikus joghurtos-kapros szósszal, még intenzívebb íze lesz a tzatzikinek.
Végtelenül egyszerű, pár hozzávalós az alábbi recept, mégis az egyik legfinomabb tavaszi köret. A zsenge újkrumplit érdemes minél többféle formában és ízesítésben felhasználni, míg szezonja van: nagy előnye, hogy gyorsabban megfő, mint az öreg, és még pucolni sem kell.
Ebben a receptben sós vízben fő puhára, majd fokhagymás vajjal és kaporral forgatjuk össze. A zöldfűszer nagyon jól áll neki, frissebb lesz az összhatás, vaj helyett viszont olívaolajat is használhatsz, ha tejmentesen készítenéd el.
Az újkrumplikat alaposan öblítsük át, dörzsöljük le a hártyaszerű héjukat. A nagyobbakat vágjuk félbe, a kisebbek maradhatnak egészben.
Tegyük őket egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjunk a vízhez 2 tk. sót.
Kezdjük el melegíteni, majd ha forr, vegyük kicsire a lángot, fedjük le. Gyöngyözve főzzük a krumplit 15-20 percig, míg egy villa könnyen bele nem megy. Szűrjük le.
A vajat olvasszuk meg, keverjük bele a 3 gerezd zúzott fokhagymát. Öntsük a fokhagymás vajat a krumplira, adjuk hozzá az összeaprított kaprot, majd forgassuk össze. Ízlés szerint sózzuk, majd azonnal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu