Gazdag rántott karaj gombás töltelékkel: egyszerre omlós, szaftos és ropogós
Az aranybarnára sütött rántott hús gazdag töltelékkel csábít, így készítve nagy sikere lesz az ünnepi asztalon.
Mi, magyarok szeretjük a rántott húst, mely a vasárnapi ebédek örök kötelezője, és persze az olyan nagy ünnepek menüjéből is kihagyhatatlan, mint a karácsony vagy a szilveszter. Hogy minél gazdagabb legyen a frissensült, érdemes változtatni a megszokott recepten. Dobd fel a rántott hús bundáját, vagy gazdagítsd valamilyen töltelékkel.
Gomba és sajt
Ha töltött rántott hús, akkor a legtöbben sonkával és sajttal szeretik, de kolbásszal és szalonnával is érdemes kipróbálni, vagy zöldségekkel. Az idei ünnepi rántott hús nálam gombás töltelékkel készül, melybe reszelt sajt is kerül. A tölteléket bátran fel lehet még turbózni friss fűszernövényekkel vagy apróra kockázott sonkával. Ha marad a töltelékből, tedd hűtőbe, melegszendvicskrémnek tökéletes.
Karácsonyi töltött rántott karaj
Hozzávalók 4 személyre
Töltött hús:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 500 g gomba
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 100 g reszelt sajt
- 1 csokor petrezselyem
- 80 dkg sertéskaraj
Panírozás:
- 1 bögre liszt
- 3 darab tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután a megtisztított, tetszés szerint feldarabolt gombát keverjük hozzá, és pirítsuk 15-20 percig, közben fűszerezzük sóval és borssal.
A lisztet keverjük a gombához, majd 2-3 perc múlva apránként adagolva adjuk hozzá a tejet, és főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzhelyről, majd a reszelt sajtot és a finomra aprított petrezselymet is keverjük hozzá.
A karajt klopfoljuk ki, majd kenjük meg a gombakrémmel és tekerjük fel. Ha szükséges, fogvájóval rögzítsük a húst.
A töltött karajt a szokásos módon panírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Ezután bő, forró olajban süssük aranybarnára.
-
2023-12-26 07:52:02
-
2023-12-24 10:16:01
-
2023-12-24 07:52:01
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!