Ünnepi pulykasült gesztenyével töltve: a húsa omlós, a bőre ropogós

Nyomtatás
Gesztenyével töltött pulyka cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gyönyörű aranybarnára sült pulyka a karácsonyi asztal éke, mely különleges gesztenyés töltelékkel varázsolja el a vendégeket.

A pulyka a legtöbb családban kötelező karácsonykor, általában a melle vagy a combja kerül terítékre, ám ha igazán különleges sülttel szeretnéd elkápráztatni a családot, akkor egészben süsd meg. Az egyben sült pulyka elkészítése időigényes, de megéri rászánni a perceket.

A sült pulyka mindenféle töltelék nélkül is finom, de karácsonykor érdemes kicsit feldobni az alapreceptet. A húshoz remekül illik a gesztenye, de hogy igazán gazdag legyen az ünnepi étel, még darált hús és aszalt áfonya is kerül bele. A különleges tölteléket a pulyka bőre alá is betöltheted, ha szeretnéd, illetve pulykamellbe vagy -combba töltve is tökéletes.

Gesztenyével töltött pulyka

Gesztenyével töltött pulyka ct

Hozzávalók 8 személyre

  • 4 kg bébipulyka
  • 2 darab zsemle
  • 1 bögre tej
  • 10 dkg áfonya
  • 15 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
  • 2 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
  • 25 dkg gesztenyemassza (natúr)
  • 10 dkg vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • kevés olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Először a tölteléket készítsük el. A szikkadt zsemléket tegyük tálba, öntsük rá a tejet, és hagyjuk állni néhány percig.

Az aszalt áfonyát aprítsuk fel, tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a darált húst, a finomra vágott zellerszárat, hagymát, gesztenyét, vajat és a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával és rozmaringgal, majd az egészet dolgozzuk alaposan össze.

A pulyka bőrét óvatosan lazítsuk fel, majd kenjünk alá bőven vajat, utána kívülről is kenjük be vajjal. A pulyka belső üregét alaposan sózzuk, majd a tölteléket töltsük bele. Ezután a combjánál kötözzük össze.

A húst helyezzük tepsire, és öntsünk alá fehérbort. A pulykát kevés olajjal is locsoljuk meg, majd alufóliával fedjük le, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 120 percre.

Ezután vegyük le a fóliát, emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, és toljuk vissza a pulykát a sütőbe. A pulykát süssük szép aranybarnára 40-50 perc alatt. (A sütési idő a sütőtől is függ, és a szárnyas mérete is számít. Kisebb pulyka esetében 20 perc is elég lehet, nagyobbnál 1 órát is sülhet így a madár.)

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon