Házi csokitojás cukormentesen: hamis karamellel töltsd meg

Karamelles-csokitojas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha idén a húsvéti csokitojást is magad készítenéd, akkor van számodra egy remek receptünk: a közepébe hamis karamelltöltelék kerül.

A csokitojás a legtöbb háztartás kötelező húsvéti kiegészítője, azonban lássuk be, nem a legegészségesebb nasi. Ezzel a házi, hamis karamelltöltelékkel készülő változattal azonban nem kell kompromisszumot kötnöd, hiszen isteni finom és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

A tojások elkészítéséhez szükséged lesz egy szilikon tojásformára és cukormentes étcsokira. Ebbe kerül a hamis karamell, amelynek aszalt datolya az alapja. Ehhez mindenképp nagy méretű, Medjool datolyát használj, amelyek már tapintásra is puhának tűnnek, hiszen csak ezeket lehet tökéletesen krémesre pürésíteni.

Karamelles csokitojás

Karamelles-csokitojas-1

Hozzávalók 6 személyre

  • 16 db magozott Medjool datolya
  • 1 ek víz
  • 1 csipet
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 370 g cukormentes étcsoki
  • 30 g cukormentes étcsoki a ragasztáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát 10-15 percre áztassuk forró vízbe, majd, ha teljesen puha, a sóval és a vaníliakivonattal együtt tegyük aprítógépbe, és pürésítsük krémesre. Ha szükséges, vagy lágyabb „karamellt” szeretnénk, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet is. Tegyük félre.

Gőz felett olvasszuk fel a csoki felét, majd csöpögtessünk belőle teáskanálnyi mennyiségeket a tojásformákba. Óvatosan addig forgassuk a formát, amíg a csoki eloszlik a tojások belsejében. Tegyük a fagyasztóba 15 percre dermedni, majd szedjük a fél tojásokat sütőpapírra, és ismételjük meg a folyamatot a csoki másik felével: ezúttal a tojások másik fele készül el.

Ha ezeket a tojásokat is kiszedtük a formából, akkor egy habzsák segítségével vagy kanállal töltsük a hamis karamellt a tojásokba, vigyázva, hogy ne törjük össze őket.

A maradék csokit is olvasszuk fel, kenjük be a fél tojások egyik felének a széleit, és ragasszuk össze őket.

Tegyük tányérra, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük