Tepsiben sült káposztasteak: spenóttal, baconnel még finomabb
Adj ennek a ropogós, fűszeres káposztasteaknek egy esélyt! Olcsó, kiváló köret vagy akár főétel is lehet.
A zöldségsteakek fénykorukat élik – szinte minden nagyobb méretű, szeletelhető zöldségből készülhet, mégis talán a zeller, a káposzta és a karfiol a legnépszerűbb alapanyagok. Ebben a receptben a karfiolsteak fűszervajjal készül, így a zöldség karakteres ízeit a friss zöldfűszerek és kevés fokhagyma egészíti ki.
A karfiol sütése nem igényel különösebb hozzáértést, és az előkészítésével sem lesz sok dolgod. A munka legnagyobb részét a sütő végzi, így akár utolsó pillanatos előételként, köretként vagy épp húsmentes főételként is megállja a helyét.
A karfiolt vágjuk félbe a szára mentén, majd a felekből óvatosan vágjunk 2 cm vastag szeleteket – vigyázzunk, hogy a szeletek egyben maradjanak. A kieső részt tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba, és a későbbiekben készítsünk belőle zöldséglevest, zöldséges rizst vagy párolt zöldséget.
Helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt és olajjal vékonyan kikent tepsibe, kenjük be őket olajjal, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarnák és puhák nem lesznek.
Közben készítsük el a fűszervajat. Egy tálkában keverjük össze a hozzávalókat, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe dermedni.
Tálaláshoz vágjunk a fűszervajból ujjnyi vastag szeleteket, és helyezzük a még forró karfiolszeletekre, hogy ráolvadjon.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu