Így készül a török bulgursaláta, a kisir: ajvár is kerül bele
A világ talán legismertebb bulgursalátája a tabulé, a zúzott búzaszemekből azonban más pikáns köret is készülhet: mutatjuk, hogyan!
A kisir a tábuléhoz hasonlóan bulgurból készül, amiben azonban különböznek, az az ízesítésük. Míg a tabulé friss paradicsommal, uborkával, mentával és sok petrezselyemmel készül, addig a kisirben kevesebb a friss zöldség, így téli köretnek is ideális. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett ajvár is ízesíti, így nemcsak krémesebb, de aromásabb is lesz a saláta.
Az ajvárt a legtöbb boltban vagy szupermarketben beszerezheted, de otthon is egyszerűen elkészítheted – ennek a receptnek hasznát veszed. Ha pedig szimpatikus az összeállítás, de gluténérzékeny vagy, akkor is elkészítheted. A bulgur helyett használj quinoát, kölest vagy rizst a gluténmentes változatért.
Kisir
Hozzávalók 4 személyre
- 250 g bulgur (apróbb szemű)
- 500 ml forró zöldségalaplé vagy víz
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek olívaolaj
- 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
- 2 közepes répa felkockázva
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek ajvár
- 1 ek friss citromlé
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 1 tk cukor igény szerint
Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy hőálló edénybe, öntsük rá a forró alaplevet vagy vizet, fedjük le, és hagyjuk állni 20-25 percig, vagy amíg a szemek teljesen felszívják a folyadékot.
Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk fél percig.
Adjuk hozzá a paprikát, a répát és szükség szerint 1-2 evőkanál vizet, és időnként átkeverve pároljuk őket roppanósra 4-5 perc alatt.
Adjuk hozzá a megpuhult bulgurt, a paradicsompürét, az ajvárt, majd keverjük hozzá az ízesítőket is (só, bors, citromlé, petrezselyem, cukor).
Azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük, így jobban átjárják az ízek.
-
2024-04-22 09:32:01
-
2024-04-10 10:32:02
-
2024-04-06 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!