Így készül a török bulgursaláta, a kisir: ajvár is kerül bele

Kisir-torok-bulgursalata-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ talán legismertebb bulgursalátája a tabulé, a zúzott búzaszemekből azonban más pikáns köret is készülhet: mutatjuk, hogyan!

A kisir a tábuléhoz hasonlóan bulgurból készül, amiben azonban különböznek, az az ízesítésük. Míg a tabulé friss paradicsommal, uborkával, mentával és sok petrezselyemmel készül, addig a kisirben kevesebb a friss zöldség, így téli köretnek is ideális. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett ajvár is ízesíti, így nemcsak krémesebb, de aromásabb is lesz a saláta.

Az ajvárt a legtöbb boltban vagy szupermarketben beszerezheted, de otthon is egyszerűen elkészítheted – ennek a receptnek hasznát veszed. Ha pedig szimpatikus az összeállítás, de gluténérzékeny vagy, akkor is elkészítheted. A bulgur helyett használj quinoát, kölest vagy rizst a gluténmentes változatért.

Kisir

Kisir-torok-bulgursalata

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g bulgur (apróbb szemű)
  • 500 ml forró zöldségalaplé vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 db piros kaliforniai paprika feldarabolva
  • 2 közepes répa felkockázva
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek ajvár
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1 tk cukor igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt tegyük egy hőálló edénybe, öntsük rá a forró alaplevet vagy vizet, fedjük le, és hagyjuk állni 20-25 percig, vagy amíg a szemek teljesen felszívják a folyadékot. 

Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk fél percig.

Adjuk hozzá a paprikát, a répát és szükség szerint 1-2 evőkanál vizet, és időnként átkeverve pároljuk őket roppanósra 4-5 perc alatt.

Adjuk hozzá a megpuhult bulgurt, a paradicsompürét, az ajvárt, majd keverjük hozzá az ízesítőket is (só, bors, citromlé, petrezselyem, cukor).

Azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük, így jobban átjárják az ízek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük