Remegős kocsonya házilag: jó sok hússal az igazi

kocsonya
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kocsonya egy klasszikus ünnepi étel, amely szinte sosem maradhat el az ilyenkor szokásos étlapról. Mi most egy igazi békebeli recepttel készültünk.

A hagyományos kocsonya elkészítése nem egy gyors művelet, azonban a végeredmény megéri a belefektetett energiát. A jó kocsonya titka a sok kocsonyahúsban, a zöldségekben és a lassú főzésben rejlik.

Az igazi kocsonyához úgynevezett kocsonyahúst kell használni, ez a sertés körmét, fülét, orrát, farok- és fejrészét, illetve a bőrét jelenti. Ez azért fontos a kocsonyafőzésnél, mert ezektől az elemektől lesz igazán remegős a végeredmény. Készíthető zöldségekkel, de akár csak simán fokhagymával is. Mi most a „mindent bele” változatot mutatjuk.

Tipp

A kocsonyahús lehet füstölt is, de akkor oda kell figyelni rá, hogy alaposabban áztasd ki, mint a nem füstölt húsokat, különben előfordulhat, hogy túl sós lesz a kocsonya.

Kocsonya

kocsonya

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1.5 kg kocsonyahús (sertésköröm, -fül, -orr, -fej, -bőr)
  • 0.5 kg sertéscomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 tk szemes bors
  • só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kocsonyának való húsokat alaposan tisztítsuk meg. A bőröket jól meg kell kaparni, a húsokat pedig megmosni.

Ha jó helyen vásárolunk, akkor alig vagy egyáltalán nem lesz már szőr a bőrön, így nem kell otthon még ezzel is vacakolni.

A megtisztított és megmosott kocsonyahúst a megpucolt répákkal, a hagymákkal és a szemes borssal együtt egy nagy lábosban tegyük fel főni, annyi vízzel, hogy az éppen csak ellepje.  

Az egyik legfontosabb mozzanata a kocsonyafőzésnek itt kezdődik: nagyon lassú tűzön, kb. 3-4 órán át főzd a húsokat és a zöldségeket, egészen addig, amíg a hús és a bőr szinte leválik a csontról. 

A sóról okkal nem esett még szó, ezzel ugyanis nagyon finoman kell bánni, éppen csak hogy meghintjük vele az ételt főzés közben.

Ha a víz elkezd elfőni, csak annyival pótoljuk, hogy az ellepje a húsokat. 

Ha megfőtt a kocsonya, vegyük le a tűzről.

Szedjük ki belőle a húsokat, és öntsünk egy dl hideg vizet a léhez, hogy leülepedjen benne a zavarosság. 

Hűtsük ki a levet és szedjük le a tetejéről a zsírt. 

A húsokat válasszuk le a csontról, és a bőrös részével felfelé porciózzuk ki kisebb tányérokba, tálkákba.

A kocsonya levét konyharuhán vagy egy nagyon sűrű szövetanyagon szűrjük le, majd a leszűrt levet öntsük rá a húsra. 

Tegyük hideg helyre a kocsonyákat, hogy szépen megdermedhessenek. Ez a hely lehet a hűtő, de akár egy kamra is. Kb. 2-3 óra kell hozzá, hogy a kocsonya teljesen megdermedjen.

Tálaláskor kínálhatunk mellé ecetes tormát vagy savanyúságot is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük