Sarkadi pecsenye a mama receptje alapján: kiadós és nagyon finom fogás
Varázsold az otthonodba a retró hangulatú éttermek kedvencét, a család és a barátok imádni fogják az ízletes fogást.
Kezdjük az elején, mi az a fésűs burgonya? Ez egy külföldön népszerű köret, mely nagyon hasonlít a gratinhoz. A lényeg, hogy a hajszálvékonyra szeletelt zöldség krémes mártással sül készre. Az alapot lehet cifrázni izgalmas fűszerekkel, többféle zöldséggel vagy hússal együtt készre sütni. Én most hússal együtt pirítottam, így igazán fejedelmi fogás került az asztalra.
Én most a lehető legegyszerűbben készítettem el a fogást, de a mártásba mehetnek zöldfűszerek, amelyektől sokkal intenzívebb zamatot kap az étel. Lehet ez rozmaring, kakukkfű, tárkony vagy lestyán. Ha pedig félsz, hogy száraz lesz a hús, a sütési idő utolsó szakaszában egy kis kocka vaj is mehet rá.
A megtisztított burgonyát szeleteljük hajszálvékonyra.
Egy lábasban a vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot, fokhagymát és az alaplét, főzzük forrásig, közben kevergessük.
A burgonyaszeleteket helyezzük tepsibe vagy jénaiba, majd öntsünk rá kevés olajat, utána az alaplével készült mártást is, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
A hússzeleteket fűszerezzük sóval és borssal, majd kevés olajon süssük oldalanként 3-4 percig. Ezután a szeleteket helyezzük a burgonyára, szórjuk rá a reszelt sajtot és toljuk vissza a sütőbe 15-20 percre.
A kész fogást petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors