Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ennek a süteménynek a története egészen az I. világháborúig nyúlik vissza, amikor is kulcsszerepe volt az olyan ételeknek, amelyek hosszú ideig elállnak, ezzel segítve a frontra induló katonákat. Így hát adta magát, hogy az ausztrál és új-zélandi anyák és feleségek ezt a nehezen romlandó kekszet sütötték meg a háborúba induló szeretteiknek.
Az ANZAC névre keresztelt sütemény egy betűszóból kapta a nevét – Australian and New Zealand Army Corps –, népszerűsége pedig olyan nagyra nőtt, hogy a 2000-es évek közepén az amerikai Veterán Ügyek Minisztériuma védetté nyilvánította ennek a könnyen elkészíthető, egyszerű hozzávalókból álló, omlós zabkeksznek a nevét és receptjét, csak szigorú szabályok mellett hozható kereskedelmi forgalomba.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A sütemény száraz hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban.
A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tésztához a mézzel egyetemben, és alaposan keverjük össze.
A kész tésztából készítsünk golflabda méretű golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra. Picit lapítsuk le őket, hogy elnyerjék a végső alakjukat.
Ezután szórjuk meg őket kókuszreszelékkel, majd mehetnek is az előmelegített sütőbe, ahol kb. 15-20 perc alatt sülnek készre.
A kisült kekszeket vegyük ki a rácsra, és hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu