Paradicsomos lencsepörkölt sok tejföllel - Észre sem vesszük, hogy nincs benne hús
Együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen - hangzik az utasítás újévkor. Mondanom sem kell, hogy akármennyi lencsét ettem, eddig nem lettem gazdagabb.
A legtöbb háztartásban előfordul, hogy olyan fogást kell kitalálni, mely a hűtőben 2-3 napig eláll, felmelegítve pedig egy rossz szót sem lehet mondani rá. Főleg a káposztás és a rakottas fogások ilyenek, de akadnak raguk és pörköltfélék is, melyekkel több napra lehet tervezni.
A lencsepörkölt erényei közé sorolandó még, hogy viszonylag olcsó a hüvelyes miatt. A kiadós finomság ízlés szerint alakítható: a kolbász és a krumpli kihagyható, ha azonban szeretnéd, még cukkinivel vagy sütőtökkel is tovább gazdagíthatod az ételt.
A lencsét előző este áztassuk be hideg vízbe, majd másnap szűrjük le és öblítsük át.
A kolbászt karikázzuk fel.
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes kockákra.
A vöröshagymát vágjuk finomra vagy vékony szeletekre, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd keverjük hozzá a fűszerpaprikát és az előkészített kolbászt és burgonyát. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét is, öntsük rá az alaplét.
A lencsepörköltet fűszerezzük sóval, borrsal, fokhagymával és babérlevéllel. A sűrített paradicsomot is keverjük hozzá. A lencsepörköltet gyakran keverjük meg, és főzzük addig, amíg megpuhul a lencse (körülbelül 30-40 perc). Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu