Krumplival készült kovászos uborka: nincs nála jobb nyári savanyúság

kovászos uborka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplival készült kovászos uborka ellenállhatatlanul finom, roppanós, a leve kellemesen frissítő.

Ha nyár, akkor bizony készül a házi kovászos uborka, amelynek nincsen párja. A csemege elkészítése egyszerű, csupán türelmesnek kell lenni, mert az érlelés 4-5 napig is eltarthat. A roppanós uborka hagyományosan kenyérrel készül, de helyette krumplival is kipróbálhatod. Így is ugyanolyan finom lesz, sőt van, aki szerint így még jobb, a levének is frissítőbb a zamata.

A kovászos uborka remekül illik húsételek mellé, és persze magában is el lehet falatozni jóízűen. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a savanyúság egészséges, méregtelenítő hatású, jót tesz az emésztésnek.

A kovászos uborka ízesítésénél érdemes merésznek lenni, a kapor és fokhagyma mellé kerülhet szemes bors, koriander, chilipaprika és mustármag is. A savanyúság jól behűtve az igazi, a nyári forróságban a levét is jólesik elkortyolni.

Amire figyelj

Az érlelés során az üvegből kifuthat a lé, ezért mindig legyen valami alatta, ami felfogja a kicsordult folyadékot, illetve azt pótolni is kell!

Kovászos uborka kenyér nélkül

kovászos uborka ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg uborka
  • 1.5 l víz
  • 3 evőkanál
  • 2 darab krumpli
  • 2 csokor kapor
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 12 szem szemes bors
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkát alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Ezután a tiszta uborka oldalát vágjuk be több helyen egy éles kés segítségével.

A vizet forraljuk fel a sóval.

A fokhagymát pucoljuk meg.

A burgonyát is tisztítsuk meg, majd daraboljuk közepes méretű kockákra.

A tiszta befőttesüveg aljára pakolhatunk egy keveset a kockákra vágott burgonyából, majd egy csokor kaprot, a fokhagymagerezdek felét és a szemes bors felét. Erre szorosan sorakoztassuk az előkészített uborkákat.

A maradék kaprot, fokhagymagerezdeket, szemes borsot, krumplidarabokat tegyük az uborkák tetejére, majd öntsük rá a langyosra hűlt felöntőlét. A telepakolt üveget tányérral zárjuk le, majd egy tálcát vagy tepsit tegyünk alá, végül napos, meleg helyen érleljük 4-5 napig.

Érlelés után az uborkát tegyük egy másik tiszta üvegbe vagy edénybe. A felöntőlét átszűrve öntsük rá, lefedve hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük