Klasszikus ecetes uborkasaláta jó sok tejföllel: mamaféle recept szerint
Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, ez a hagyományos recept sosem megy ki a divatból, mindenféle ragu és sült hús tökéletes kiegészítője.
Ha nyár, akkor bizony készül a házi kovászos uborka, amelynek nincsen párja. A csemege elkészítése egyszerű, csupán türelmesnek kell lenni, mert az érlelés 4-5 napig is eltarthat. A roppanós uborka hagyományosan kenyérrel készül, de helyette krumplival is kipróbálhatod. Így is ugyanolyan finom lesz, sőt van, aki szerint így még jobb, a levének is frissítőbb a zamata.
A kovászos uborka remekül illik húsételek mellé, és persze magában is el lehet falatozni jóízűen. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a savanyúság egészséges, méregtelenítő hatású, jót tesz az emésztésnek.
A kovászos uborka ízesítésénél érdemes merésznek lenni, a kapor és fokhagyma mellé kerülhet szemes bors, koriander, chilipaprika és mustármag is. A savanyúság jól behűtve az igazi, a nyári forróságban a levét is jólesik elkortyolni.
Az érlelés során az üvegből kifuthat a lé, ezért mindig legyen valami alatta, ami felfogja a kicsordult folyadékot, illetve azt pótolni is kell!
Az uborkát alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Ezután a tiszta uborka oldalát vágjuk be több helyen egy éles kés segítségével.
A vizet forraljuk fel a sóval.
A fokhagymát pucoljuk meg.
A burgonyát is tisztítsuk meg, majd daraboljuk közepes méretű kockákra.
A tiszta befőttesüveg aljára pakolhatunk egy keveset a kockákra vágott burgonyából, majd egy csokor kaprot, a fokhagymagerezdek felét és a szemes bors felét. Erre szorosan sorakoztassuk az előkészített uborkákat.
A maradék kaprot, fokhagymagerezdeket, szemes borsot, krumplidarabokat tegyük az uborkák tetejére, majd öntsük rá a langyosra hűlt felöntőlét. A telepakolt üveget tányérral zárjuk le, majd egy tálcát vagy tepsit tegyünk alá, végül napos, meleg helyen érleljük 4-5 napig.
Érlelés után az uborkát tegyük egy másik tiszta üvegbe vagy edénybe. A felöntőlét átszűrve öntsük rá, lefedve hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images