Így lesz sűrű szaftja a vajpuha zúzapörköltnek: lassú tűzön, sokáig főzd
Nincs a receptben semmi titok, csak időt kell hagyni neki, hogy vajpuha legyen a zúza.
A csirkemáj a mai napig egy megosztó alapanyag, pedig ha jól készítik, vajpuha lesz, ráadásul rengetegféle ízesítéssel kipróbálható. Mindezek mellett nagy előnye, hogy olcsó és tele van vassal, így ha hiányzik a szervezetedből ez az ásványi anyag, nincs ennél jobb módja a pótlásának.
Mi most egy különleges, chilis, paradicsomos szósszal próbáltuk ki a májat, ami teljesen más dimenzióba repítette a méltatlanul mellőzött alapanyagot. A vajpuhára sült májat kívül-belül átjárja a pikáns szósz, ráadásul szaftosan is tartja, így nem kell attól félned, hogy gumis vagy száraz lesz a belsőség.
A kész fogást aztán rizzsel is kínálhatod, de ha igazán finomat ennél, azt ajánljuk, hogy házi lepénykenyérrel tunkold ki.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kaliforniai paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A chilipaprikát vágjuk karikákra.
A májat tisztítsuk meg, ha szükséges, a nagyobb darabokat vágjuk ketté, az inas részeket vágjuk ki.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma, a chili és a máj is. Mikor a máj kívülről barna színt kapott, adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, majd keverjük bele a sűrített paradicsomot, a Worcester-szószt, füstölt paprikát, oregánót, babérlevelet, citromlevet. Keverjünk mindent egybe, majd sózzuk, borsozzuk.
Főzzük így 2-3 percig, majd öntsük fel a tejszínnel. Vegyük kicsire a lángot, majd főzzük 5-10 percig, míg a csirkemáj belül is átfő. Vágjunk egyet ketté a teszteléshez. Ha elkészült, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk, majd rögtön kínáljuk.
Ropogós kenyér, de lepénykenyér mellé is tökéletes.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu