Szuper vékony török pizza, avagy lahmacun: fűszeres hús borítja

torok-pizza2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a pizzarajongók táborát erősíted, adj egy esélyt a török változatnak is, a paprikás-húsos ragu és a tészta aránya pont tökéletes.

A török pizza csak rokonságban áll az olasz klasszikussal, igaz, hasonló kelt tésztája van, a lahmacun esetében szó sincs üresen maradt, pufi tésztaszélről, a fűszeres, gazdag feltét az egész alapot befedi. 

Számtalan receptje kering az interneten, egyes változatok paradicsommal készülnek, mások chilivel, megint mások olyan melegítő fűszerekkel, mint a fahéj vagy a szegfűbors. Ami közös mindben, az a paprika, amelyből kaliforniai kerül a feltétbe, de krém formájában is helyet kap benne.

A lahmacunt vékonyra kell nyújtani, de vigyázz, mivel magas hőfokon sül, mint az olasz pizza, ha papírvékony, könnyedén megéghet. Nagyjából 22-25 centis körökké nyújtsd ki a tésztát.

Lahmacun, török pizza

torok-pizza

Hozzávalók 6 darabhoz

Tészta:

  • 280 g liszt
  • 1 tk
  • 1 tk cukor
  • 2 tk porélesztő
  • 200 ml langyos víz

Feltét:

  • 250 g darált marhahús
  • 0.5 db piros kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 0.5 csokor friss petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk menta
  • 0.5 tk római kömény
  • 0.5 tk
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek paprikakrém (édes vagy csípős)
  • kevés víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, majd dagasszuk addig, míg szép, egynemű gombóc nem lesz belőle. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet/lisztet. Takarjuk le, tegyük félre, meleg helyen hagyjuk kelni 1 óráig.

A paprikát és a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra a petrezselyemmel együtt. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Gyúrjuk alaposan össze a feltétnek valókat egy nagy tálban. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá egy kevés (kb. 1-1,5 deci) vizet, hogy könnyebb legyen majd eloszlatni a tésztán.

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.

A tésztát szedjük 6 részre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyik részt egy vékony, kb. 22-25 centis körré. (Nem kell peremet hagyni.)

Tegyük az első tésztakört egy tapadásmentes tepsire. Kanalazzunk a tetejére 4 evőkanálnyit a feltétből, oszlassuk el rajta, a széleire is kenjünk belőle. 

Toljuk a tésztát a sütőbe 8-10 percre.

Süssük ki így a többi lapot is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük