Mennyei, ropogós szezámmagos-túrós rudak: omlós és ellenállhatatlan
Ezek a nagyon finom, szezámmagos-túrós rudak pillanatok alatt elfogynak a tálból.
Ez a kréker egy igazán ropogós, sós csemege, amely amellett, hogy finom, még szuper egészséges is. A sok magnak köszönhetően rengeteg rostot, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, a sörélesztőpehely révén pedig pluszvitaminok – főként B-vitaminok – is kerülnek a nasiba. Mivel kekszektől és más sós ropogtatnivalóktól eltérően alacsony a szénhidráttartalma, a nap során bármikor fogyaszthatod.
Ha variálnád a hozzávalókat, akkor a receptet bátran elkészítheted kendermaggal, mákkal vagy akár fenyőmaggal is, mindössze arra figyelj, hogy a megadott arányokat betartsd. Ez különösen fontos a chiamag esetében, hiszen az ő zselésítő tulajdonságának köszönhetően áll össze a keverék, így a magvakon kívül nincsen szükség más hozzávalóra (lisztre vagy tojásra).
Tegyük a száraz hozzávalókat egy tálba, öntsük fel a vízzel, és alaposan keverjük össze. Tegyük félre 25-30 percre, hogy a keverék teljesen besűrűsödjön.
Közben egy nagy, alacsony peremű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyengessük 3-4 mm vastagságúra. Tetszés szerint egy késsel vagdossuk be négyzethálósan – ez a lépés segít a megsült krékert könnyebben széttördelni, de akár ki is hagyhatjuk, és szabálytalan formákra is törhetjük.
Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük ropogósra. Teljes kihűlés után fejtsük le róla a sütőpapírt, és légmentesen zárható edényben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu