Reformcsokimousse mentával: selymes desszert a hűtőből
A hagyományos csokimousse-szal ellentétben ez a desszert turmixgépben is elkészíthető, az eredmény viszont ugyanolyan krémes lesz!
Nyáron, ha lehet, igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett, és minél többet a barátokkal és a családdal. Az ilyen pillanatok emlékezetessé tételére született meg a hideg túrógombóc ötlete.
Ahogy már a neve is sugallja, ezt nem kell lobogó vízben megfőzni és várni, hogy vajon feljönnek-e a gombócok a víz felszínére, és nem kell izgulni, hogy jól kevertük-e ki az arányokat, nem lesz-e túl rágós, vagy éppen túlságosan darabos a gombócunk.
Ráadásul a morzsa pirításával sem kell vesződnöd, helyette szeletelt mandula borítja a gombócokat. A desszert megkoronázásaként pedig el sem tudnánk képzelni finomabbat egy kicsit savanykás epervelőnél vagy házi cseresznyelekvárnál.
A túrót, attól függően, hogy mennyire szorít az idő, vagy a klasszikus, szűrős megoldással, vagy egy egyszerű villával törjük át, hogy ne legyenek benne nagyobb rögök.
Utána a túrót, lehetőleg kézzel, gyúrjuk jól össze a többi hozzávalóval: cukor, pudingpor, vaníliás cukor, citromhéj, citromlé és egy csipet só. Ha már szép, homogén állagú a gombócalap, tegyük be a hűtőbe pihenni kb. 20-30 percre.
Amíg a túrós keverék pihen, vegyünk elő egy teflonbevonatú lábast, majd lassú tűzön pirítsuk meg benne a szeletelt mandulát. Vigyázzunk, mert a mandulának kevés is elég, hogy az aranybarna szín helyett füstös feketére égjen.
Amikor a pirított mandula is kész, formázzunk fürjtojás méretű gombócokat a túróból és hempergessük bele a mandulába. Ezzel a hideg túrógombócunk máris fogyasztásra kész.
Ha szeretnénk megkoronázni a túrógombócokat egy kis különlegességgel, akkor a fentebb említett fél kg eperből és némi cukorból, kb. 10 perc alatt készítsünk egy gyors, szirupos főzetet.
Ha az eperszemek már kezdenek egészen szétfőni, vegyük le a tűzről, pürésítsük le, és ezzel máris kész a tökéletes epervelős öntet. (Ha nem annyira vagy édesszájú, úgy érdemes az eperpüréhez akár még kevesebb cukrot adni, hogy a savanyú íz egyensúlyba kerüljön a gombócok édes ízével.)
Ezenkívül egyébként bármilyen lekvárt is csepegtethetünk mellé, és néhány friss mentalevéllel még elegánsabbá tehetjük a mennyei, hideg túrógombócokat.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu