Selymes mandulakrém: bármilyen sütit megkoronáz

Nyomtatás
mandulakrem
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A frangipán mandulakrém egy klasszikus, itthon mégis kevéssé ismert cukrászkrém. Éppen ezért megmutatjuk, hogyan is készül, és miért olyan varázslatos!

A frangipán – amely egy bársonyos mandulakrém egy csipetnyi vaníliával – a világ legjobb desszertjeinek és péksüteményeinek nem túl titkos összetevője. Az édes mandulakrém gazdagságot és textúrát kölcsönöz bármilyen tortának és süteménynek.

Ez a csodálatos és méltatlanul elfeledett krém gyorsan elkészíthető, és minden valamire való cukrász repertoárjának kulcsfontosságú eleme. A recept egyszerű, és többféle módszerrel is kivitelezhető – konyhai robotgépben, állványos keverőben vagy kézzel is akár. 

Tipp

A frangipánt és a marcipánt gyakorta összekeverik: bár mindkettő mandulából készül, a marcipán sűrűbb, mint a frangipán, így inkább dekorációs céllal használják. A frangipánt viszont kifejezetten töltelékként alkalmazzák, és utóbbit meg is kell sütni. Fontos, hogy a kettő egymással nem helyettesíthető!

Mandulakrém

frangipan

Hozzávalók 2 decihez

  • 3 ek. puha vaj
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g őrölt mandula
  • 1 db nagy tojás
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. liszt
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a cukrot tegyük egy állványos keverőgép edényébe, majd lassú fokozaton  keverjük szép, krémes állagúra.

Ezután adjuk hozzá az őrölt mandulát, és azzal is keverjük el alaposan. 

Ezt követően adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a tojást, majd addig keverjük tovább a géppel – gép hiányában kézi habverővel vagy spatulával –, amíg szép egynemű lesz.

Végezetül szitáljuk rá a lisztet is, majd ezt is addig keverjük, amíg tökéletesen krémes állagot nem kapunk.

Az elkészült krémmel máris megtölthetünk péksüteményt vagy bármilyen tortalapot is, majd a sütési idő függvényében készre sütjük.

A fel nem használt krémet légmentesen záródó edényben akár egy hétig is eltarthatjuk a hűtőben, míg fagyasztóban 1 hónapig is eláll.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon