Mesés citromkrém: piskóta-, palacsinta- és fánktölteléknek is tökéletes
A selymes krém bármilyen desszertet csodássá tehet, de egyszerűen, kalácsra kenve is jólesik fogyasztani.
A frangipán – amely egy bársonyos mandulakrém egy csipetnyi vaníliával – a világ legjobb desszertjeinek és péksüteményeinek nem túl titkos összetevője. Az édes mandulakrém gazdagságot és textúrát kölcsönöz bármilyen tortának és süteménynek.
Ez a csodálatos és méltatlanul elfeledett krém gyorsan elkészíthető, és minden valamire való cukrász repertoárjának kulcsfontosságú eleme. A recept egyszerű, és többféle módszerrel is kivitelezhető – konyhai robotgépben, állványos keverőben vagy kézzel is akár.
A frangipánt és a marcipánt gyakorta összekeverik: bár mindkettő mandulából készül, a marcipán sűrűbb, mint a frangipán, így inkább dekorációs céllal használják. A frangipánt viszont kifejezetten töltelékként alkalmazzák, és utóbbit meg is kell sütni. Fontos, hogy a kettő egymással nem helyettesíthető!
A vajat és a cukrot tegyük egy állványos keverőgép edényébe, majd lassú fokozaton keverjük szép, krémes állagúra.
Ezután adjuk hozzá az őrölt mandulát, és azzal is keverjük el alaposan.
Ezt követően adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a tojást, majd addig keverjük tovább a géppel – gép hiányában kézi habverővel vagy spatulával –, amíg szép egynemű lesz.
Végezetül szitáljuk rá a lisztet is, majd ezt is addig keverjük, amíg tökéletesen krémes állagot nem kapunk.
Az elkészült krémmel máris megtölthetünk péksüteményt vagy bármilyen tortalapot is, majd a sütési idő függvényében készre sütjük.
A fel nem használt krémet légmentesen záródó edényben akár egy hétig is eltarthatjuk a hűtőben, míg fagyasztóban 1 hónapig is eláll.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu