Babos egytálétel jamaicai módra: gyors és nagyon tápláló
Ha egy könnyen elkészíthető, karibi ízvilágú ételt ennél, akkor ez a jamaicai babos egytálétel legyen az első választásod!
Ezzel az étellel nem foghatsz mellé: akár hétköznapi ebédnek, akár különleges vendégvárónak szánod, a gazdag ízvilága és a krémes textúrája minden körülmények között megállja a helyét. Az indiai ihletésű fogásba kockákra vágott tofu is kerül, amely előbb ropogósra pirul egy különleges bundában.
A szósz alapja a krémes kókusztej és a mangó – utóbbit frissen, fagyasztva és püré formájában is beszerezheted –, amelyhez az illatos, hosszú szemű jázmin- vagy basmati rizs illik a legjobban köretként.
A rizst készítsük elő, majd főzzük meg az ebben a cikkben leírtak szerint.
A tofut szűrjük le, töröljük szárazra, és kockázzuk 1x1 cm-es darabokra. Egy tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a currypor felét, majd forgassuk bele a tofut úgy, hogy a fűszeres keverék mindenhol átjárja.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd minden oldalán pirítsuk aranybarnára a tofukockákat. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
Kevés olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Adjuk hozzá a currypor másik felét, a chiliport és a szójaszószt, pirítsuk őket fél percig, majd kanalazzuk át az egészet turmixgépbe. Adjuk hozzá a mangót, a kókusztejet, a sót, a borsot és a lime levét, és dolgozzuk teljesen krémesre. (Ha mangópürével dolgozunk, akkor a turmixolást kihagyhatjuk.)
Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel, és legvégül keverjük bele a friss koriandert és a lepirított tofut. Néhány percig hagyjuk állni, majd az elkészült rizzsel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu