Marinált koktélparadicsom grillhúsok mellé: fűszeres olaj borítja
Isteni, frissítő, olaszos hangulatú ez a paradicsomsaláta, az édes zöldség mellett a rengeteg zöldfűszer és az olívaolaj íze dominál.
A koreai pácolt tojás receptjét érdemes letesztelni, ha szeretnél kilépni a megszokott keretek közül, valódi ízbomba! Igaz, időigényes ételről van szó, mivel egy napot állnia kell a pácban, hogy igazán ízletes legyen, de valójában minimális munkával készül.
A pác nagyon ízletes, szójaszósz az alapja, de méz is édesíti, és különféle hagymák és chili ízesítik. Ha nem bírod a tüzes ízeket, csökkentsd a chili mennyiségét, vagy használj belőle egészen enyhe fajtát. Ha a pácot kikeverted, utána már csak annyi a dolgod, hogy megfőzd a tojást, majd mehet is a marinádba.
Hogy ne repedjen meg a tojás a vízben, tegyél bele sót és ecetet is, utóbbi összerántja a fehérjét, ha esetleg már megtörtént a baj. Az is fontos, hogy a tojást ne a hűtőből vedd ki, mert ha jéghideg, a hőmérséklet-különbség miatt törhet meg.
A tojásokat, ha hűtőben vannak, vegyük ki, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra a zöld részével együtt. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A chilipaprikákat vágjuk kis kockákra (ha nagyon erős, vágjuk ki az erezetét, szedjük ki a magjait, úgy enyhébb lesz).
A szezámmagot pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, ne hagyjuk magára, mert könnyen megéghet.
A mézet, ha nagyon sűrű, olvasszuk meg mikróban. Keverjük össze a pác minden hozzávalóját.
Egy lábasban forraljunk bő vizet, majd adjuk hozzá a sót és az ecetet. Mikor forr a víz, vegyük lejjebb a lángot, majd óvatosan tegyük a vízbe a tojásokat. Újraforrástól számítva 6 percig főzzük, ha lágy-, 10 percig, ha keménytojást szeretnénk.
Ha letelt az idő, szűrjük le a tojásokat, öntsük fel hideg vízzel, hagyjuk benne állni. Pucoljuk meg a tojásokat, tegyük őket a pácba. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, de legalább 8 órára.
Másnap rizzsel és a páclével nyakon öntve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu