Marokkói padlizsánkrém: a sok friss paradicsom a lelke

35
Nyomtatás
marokkoi-padlizsankrem2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon frissítő és fűszeres a marokkói padlizsánkrém, amelyben az édes, lédús paradicsom is főszerepet kap.

Ha készítettél már füstös erdélyi padlizsánkrémet, esetleg a libanoni változat, a baba ganoush sem áll távol tőled, mindenképp teszteld le a marokkói konyha mártogatósát is!

Ennek – a fűszerezése mellett – az a különlegessége, hogy a padlizsán mellé friss, édes paradicsom is kerül. A két zöldségből egy isteni ragu születik, amit a sok fűszer, a fokhagyma és a friss koriander a köbre emel.

A mártogatóst kínálhatod friss, ropogós kenyérrel is, de lepénnyel lesz az igazi!

Marokkói padlizsánkrém

marokkoi-padlizsankrem

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 750 g padlizsán
  • 2 ek. olívaolaj
  • 500 g fürtös paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 0.5 tk. római kömény
  • 0.25 tk. chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek. apróra vágott koriander
  • 1 ek. lime-lé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a tepsire, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig vajpuha lesz. 

Hagyjuk őket picit hűlni, de még melegen húzzuk le a héjukat, a húsukat pedig vágjuk kockákra, tegyük egy tálba. Egy villával pürésítsük.

Aki szeretné, hámozza meg a paradicsomot az itt olvasható módszer szerint. Vágjuk kisebb kockákra.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk bele a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, paprikát, köményt, chilit, sót és borsot. Közepes lángon, kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, míg a paradicsom megpuhul, összeesik. Adjuk hozzá a padlizsánt, azzal is főzzük még kb. 10 percig, míg sűrű ragut nem kapunk. A paradicsomot akár krumplinyomóval is pépesíthetjük, ha szükséges.

Ekkor keverjük bele a lime-levet és a koriandert, majd várjuk meg, míg egyet forr, és készen van. Ízlés szerint még sózzuk.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd tegyük a hűtőbe tálalásig. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon