A 6 legjobb padlizsános recept nyárra: a bevált kedvenceinket mutatjuk
Bár lassan vége az idei nyárnak, szerencsére, a padlizsánszezonnak még nincsen. Ennek örömére mutatunk néhány remek fogást, amit a padlizsán ihletett.
Ha készítettél már füstös erdélyi padlizsánkrémet, esetleg a libanoni változat, a baba ganoush sem áll távol tőled, mindenképp teszteld le a marokkói konyha mártogatósát is!
Ennek – a fűszerezése mellett – az a különlegessége, hogy a padlizsán mellé friss, édes paradicsom is kerül. A két zöldségből egy isteni ragu születik, amit a sok fűszer, a fokhagyma és a friss koriander a köbre emel.
A mártogatóst kínálhatod friss, ropogós kenyérrel is, de lepénnyel lesz az igazi!
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a tepsire, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig vajpuha lesz.
Hagyjuk őket picit hűlni, de még melegen húzzuk le a héjukat, a húsukat pedig vágjuk kockákra, tegyük egy tálba. Egy villával pürésítsük.
Aki szeretné, hámozza meg a paradicsomot az itt olvasható módszer szerint. Vágjuk kisebb kockákra.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk bele a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, paprikát, köményt, chilit, sót és borsot. Közepes lángon, kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, míg a paradicsom megpuhul, összeesik. Adjuk hozzá a padlizsánt, azzal is főzzük még kb. 10 percig, míg sűrű ragut nem kapunk. A paradicsomot akár krumplinyomóval is pépesíthetjük, ha szükséges.
Ekkor keverjük bele a lime-levet és a koriandert, majd várjuk meg, míg egyet forr, és készen van. Ízlés szerint még sózzuk.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd tegyük a hűtőbe tálalásig. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu