
Pillekönnyű kakaós piskótatekercs: mascarponés krém kerül bele
A piskótatekercs az egyik legegyszerűbb sütemény, mely rengetegféle változatban kipróbálható. Az elkészítése nem nehéz, kezdőknek is sikerülni fog!
A piskótatekercs nemcsak finom, hanem mutatós sütemény is, de sokan félnek tőle, mert a tészta könnyen megrepedhet, törhet. Néhány bevált praktikát bevetve azonban biztos, hogy jól fog sikerülni.
A piskóta kevés forró víz hozzáadásával rugalmasabb lesz, így kevésbé törik. Arra is ügyelj, hogy ne süsd túl, mert kiszárad. Amint kiveszed a sütőből, helyezd egy porcukorral megszórt konyharuhára, és még melegen csavard fel. Így később sem fog megrepedni.
A klasszikus lekváros mellett kísérletezz más töltelékkel is. A mascarpone és a habtejszín kombinációja remek választás, főleg, ha friss vagy fagyasztott gyümölccsel is megbolondítod. A bogyós gyümölcsök különösen mennek hozzá.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat óvatosan válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a forró vizet. Szitáljuk bele a lisztet, és forgassuk bele a tojásfehérjehabot is.
Terítsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, borítsuk egy porcukorral meghintett konyharuhára, és még melegen tekerjük fel, hogy ne törjön meg. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral és a citromlével, majd forgassuk bele a tejszínhabot.
A gyümölcsöket mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra.
Óvatosan tekerjük ki a piskótát, kenjük meg a mascarponés krém felével, majd egyenletesen szórjuk rá a gyümölcsöket, és ismét tekerjük fel. Kenjük a tésztára a maradék krémet, és díszítsük tetszés szerint.
Helyezzük a sütit hűtőbe legalább egy órára, hogy összeálljon. Tálalás előtt porcukorral megszórva vagy tejszínnel díszíthetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu