Mascarponés, gyümölcsös piskótatekercs: így nem törik meg a tészta

2
Nyomtatás
mascarpones-gyumolcsos-piskotatekercs-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha valaha is gondot okozott a piskótatekercs elkészítése, mert megrepedt vagy kiszáradt, ezzel a recepttel biztosan sikerülni fog!

A piskótatekercs nemcsak finom, hanem mutatós sütemény is, de sokan félnek tőle, mert a tészta könnyen megrepedhet, törhet. Néhány bevált praktikát bevetve azonban biztos, hogy jól fog sikerülni. 

A piskóta kevés forró víz hozzáadásával rugalmasabb lesz, így kevésbé törik. Arra is ügyelj, hogy ne süsd túl, mert kiszárad. Amint kiveszed a sütőből, helyezd egy porcukorral megszórt konyharuhára, és még melegen csavard fel. Így később sem fog megrepedni. 

A klasszikus lekváros mellett kísérletezz más töltelékkel is. A mascarpone és a habtejszín kombinációja remek választás, főleg, ha friss vagy fagyasztott gyümölccsel is megbolondítod. A bogyós gyümölcsök különösen mennek hozzá. 

Mascarponés-gyümölcsös piskótatekercs

mascrpones-gyumolcsos-piskotatekercs-receptje

Hozzávalók 30 x 40 cm-es formához cm átmérőjű formához

A piskótához:

  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál forró víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg gyümölcs
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat óvatosan válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a forró vizet. Szitáljuk bele a lisztet, és forgassuk bele a tojásfehérjehabot is.

Terítsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.

Vegyük ki a sütőből, borítsuk egy porcukorral meghintett konyharuhára, és még melegen tekerjük fel, hogy ne törjön meg. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral és a citromlével, majd forgassuk bele a tejszínhabot.

A gyümölcsöket mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra.

Óvatosan tekerjük ki a piskótát, kenjük meg a mascarponés krém felével, majd egyenletesen szórjuk rá a gyümölcsöket, és ismét tekerjük fel. Kenjük a tésztára a maradék krémet, és díszítsük tetszés szerint. 

Helyezzük a sütit hűtőbe legalább egy órára, hogy összeálljon. Tálalás előtt porcukorral megszórva vagy tejszínnel díszíthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon