Pihe-puha meggyes túrógombóc: ezekkel az arányokkal habkönnyű lesz

meggyes-turogomboc-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túrógombóc akkor az igazi, ha remegős, könnyű. A hagyományos változatot dobd fel, meggyel töltve még jobban kényezteti az ízlelőbimbókat!

A túrógombóc készítésétől sokan tartanak, mert könnyű elrontani: előfordulhat, hogy szétesik, esetleg kemény lesz. Pedig néhány bevált praktikával garantált a siker.  

Fontos, hogy a gombócokat összeállítás után pihentetni kell, hogy a búzadara megduzzadjon, és magába szívja a nedvességet. Nem szabad továbbá lobogó vízben főzni, mert könnyen szétesnek.

Nyáron, amikor bőséges a gyümölcsválaszték, érdemes a gombócba is csempészni. A zsemlemorzsa helyett pedig dióba is forgathatod. A túrógombócokat megszórhatod fahéjas porcukorral, de kínálhatod vaníliasodóval vagy meggyszósszal is.

Meggyes túrógombóc

meggyes-turogomboc

Hozzávalók 4 személyre

A gombóchoz:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg meggy
  • 4 evőkanál búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A forgatáshoz:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, és keverjük össze. Dolgozzuk hozzá a búzadarát. Ilyenkor még lágy a massza. Takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalálább két órára, hogy a búzadara megszívja magát. 

Közben egy lábosban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kevergetve pirítsuk aranybarnára. 

Főzés előtt vizes kézzel formázzunk tetszőleges nagyságú gombócokat, és mindegyikbe rejtsünk meggyet.

Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd amikor csendesen forr, tegyük bele a gombócokat. Főzzük körülbelül nyolc percig. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, hagyjuk még egy-két percig a fazékban, majd szűrjük le.

Amikor a gombócok puhák, szedjük ki őket a vízből, csepegtessük le, és forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük