
Pihe-puha meggyes túrógombóc: ezekkel az arányokkal habkönnyű lesz

A túrógombóc akkor az igazi, ha remegős, könnyű. A hagyományos változatot dobd fel, meggyel töltve még jobban kényezteti az ízlelőbimbókat!
A túrógombóc készítésétől sokan tartanak, mert könnyű elrontani: előfordulhat, hogy szétesik, esetleg kemény lesz. Pedig néhány bevált praktikával garantált a siker.
Fontos, hogy a gombócokat összeállítás után pihentetni kell, hogy a búzadara megduzzadjon, és magába szívja a nedvességet. Nem szabad továbbá lobogó vízben főzni, mert könnyen szétesnek.
Nyáron, amikor bőséges a gyümölcsválaszték, érdemes a gombócba is csempészni. A zsemlemorzsa helyett pedig dióba is forgathatod. A túrógombócokat megszórhatod fahéjas porcukorral, de kínálhatod vaníliasodóval vagy meggyszósszal is.
-
2023-09-05 10:16:02
-
2023-08-12 08:36:01
-
2023-08-09 10:32:01
Meggyes túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre
A gombóchoz:
- 50 dkg túró
- 15 dkg meggy
- 4 evőkanál búzadara
- 3 db tojás
- 1 db citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A forgatáshoz:
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, és keverjük össze. Dolgozzuk hozzá a búzadarát. Ilyenkor még lágy a massza. Takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalálább két órára, hogy a búzadara megszívja magát.
Közben egy lábosban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Főzés előtt vizes kézzel formázzunk tetszőleges nagyságú gombócokat, és mindegyikbe rejtsünk meggyet.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd amikor csendesen forr, tegyük bele a gombócokat. Főzzük körülbelül nyolc percig. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, hagyjuk még egy-két percig a fazékban, majd szűrjük le.
Amikor a gombócok puhák, szedjük ki őket a vízből, csepegtessük le, és forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!