Jéghideg, sűrű meggyleves: a nagy melegben csak ezt ennénk
Meleg időben mindig hideg meggylevest ennék, sokszor csak emiatt várom a nyarat. Isteni finom, vaníliás, csupa meggyes csoda, amit kár lenne kihagyni a nagy forróságban.
A forró napok egyik népszerű fogása a gyümölcsleves, mely sokféle recept szerint kipróbálható. A szezonális finomságokból készült frissítő leves jéghidegen kínálva az igazi. Most egy csodaszép meggyleves receptjét mutatjuk, mely picit savanykás, kellően édes és még fűszereknek is jut benne hely.
A pompás leves habtejszínnel készül, ettől lesz szép selymes a textúrája. Ha picit sűrűbbre készítenéd, akkor 1 csomag vaníliás pudingot is keverhetsz hozzá. A jéghideg leves tejszínhabbal, mandulával, meggyel és tojáshabbal is kínálható.
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, majd a cukorral és citrommal forgassuk egybe.
A vizet a szegfűszeggel és a fahéjjal forraljuk fel, majd szűrjük le.
A meggyből tegyünk félre egy keveset, majd a többit forgassuk egybe a leszűrt lével, sóval, vaníliás cukorral. Adjunk még hozzá vizet, annyit, amennyi ellepi a gyümölcsöt, és újra forraljuk fel.
Ezután adjuk hozzá a tejszínt, főzzük rottyanásig, majd botmixerrel turmixoljuk simára. A kész levest hűtsük ki és tároljuk hűtőben tálalásig.
Habgaluska:
A tejet mérjük edénybe és főzzük addig, amíg gyöngyözni kezd.
A tojásfehérjét a cukorral és a citrom héjával verjük kemény habbá, majd kanál segítségével szaggassuk a gyöngyöző tejbe. A galuskát mindkét oldalán 1 percig főzzük, majd szedjük tányérra és tegyük félre a tálalásig.
Tálalás:
A meggylevest jéghidegen kínáljuk a habgaluskával és a mentett meggyel, de tejszínhabbal is érdemes megkoronázni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu