Roppanós, friss almasaláta - Egészséges és nagyon finom
Friss és izgalmas ízek, valamint textúrák találkoznak az egészséges almasalátában, ami vinaigrette-tel és nélküle is nagyon finom.
Mind tudjuk, a kacsamell egy meglehetősen zsíros része a kacsának, de öröm az ürömben, hogy pontosan emiatt nem szorul rá többek között ez az étel arra, hogy egyéb zsiradékot is hozzáadj a sütés vagy főzés során.
Ebben a fogásban ezúttal, a mézes-hagymás mártás fogja egyensúlyba és harmóniába hozni a húst a gyümölcsök különleges ízével. Az étel elkészítésében kulcsfontosságú szerephez jut az almaecet, amit a francia gasztronómiában főként szárnyasok sütéséhez szoktak használni.
Az almákat mossuk, majd hámozzuk meg. Csumázzuk ki őket, vágjuk ketté, majd szeleteljük fel 6-7 gerezdre.
Egy közepes serpenyőben olvasszunk fel 2 evőkanál vajat, majd tegyük rá az almaszeleteket, és pirítsuk meg mindkét oldalukat. Ha megpirultak az almák, szedjük őket nedves törlőpapírra.
Hámozzuk meg a hagymát és aprítsuk fel.
A serpenyőben, a másik 2 evőkanál vajon dinszteljük meg a hagymát.
Hogy ne legyen olyan zsíros majd a mártás, egy kanállal merjük ki a serpenyőből a visszamaradt zsiradék felét.
Adjuk hozzá a serpenyőben lévő hagymához a mézet, és lassú tűzön, 2-3 perc alatt melegítsük össze. Ezután adjuk hozzá az almaecetet, és alaposan keverjük össze. Elegendő 2-3 perc is a műveletre. Ezt követően öntsük hozzá a vizet, majd forraljuk fel, és ha felforrt, vegyük le a tűzről.
Essünk neki a kacsamelleknek.
Először is irdaljuk be a tetejüket rombusz alakban. Ennek köszönhetően mindenütt egyenletesen fog megpirulni a kacsa. Sózzuk és borsozzuk meg őket ízlés szerint.
Vegyünk elő egy akkora serpenyőt, amelyben a kacsamell kényelmesen elfér majd. Mivel mint már említettük, a kacsa önmagában is zsíros, így a lepirításhoz nincs szükségünk hozzáadott zsiradékra. Csak tegyük bele a melleket egyesével a serpenyőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg pár perc alatt.
Ha már mindkét felük szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, és tegyük félre pihenni, akár egy nedves törlővel is leitathatjuk róla a felesleges zsírt.
Ha picit már hűlt a kacsamell, szépen szeleteljük fel kb. 1-2 cm-es szeletekre, és tegyük félre őket pihenni.
Gyorsan készítsük el az édesburgonya-köretet is. Először hámozzuk meg, majd karikázzuk fel a burgonyákat. Egy közepes lábosban tegyünk fel vizet forrni, sózzuk, majd ha már lobog, főzzük meg benne az édesburgonyákat kb. 10-15 perc alatt. Szűrjük le, és tegyük félre, letakarva, hogy ne hűljön ki a tálalásig.
Fejezzük be a mártást, amit korábban félbehagytunk. Újból forraljuk fel a hagymás-mézes keveréket, majd egyesével fektessük bele a lepirított kacsamellszeleteket. Oldalanként 1-1 perc elegendő a hússzeleteknek ahhoz, hogy megsüljenek, de ne száradjanak ki, miközben az édes ízek szépen átjárják őket. A szeleteket takarjuk le alufóliával, hogy ne hűljenek ki.
A mártást vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál vajat. Habverővel alaposan keverjük el. Lassú tűzön hagyjuk főni, és tegyük bele a lepirított almaszeleteket, ami szintén csak pár percet vesz igénybe, kb. 5-8 percet.
Tálaláshoz a kacsaszeleteket tegyük hármasával tányérokra, szépen elrendezve, majd fektessünk melléjük néhány almaszeletet, végül pedig locsoljuk meg az egészet a mártással.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu