Mézes-balzsamecetes mázzal sült kacsa: ropogós a bőre, szaftos a húsa
Bár időigényes, egyszerűen készül a mázzal borított kacsasült, kicsit citrusos, mézes, a balzsamecet pedig ellensúlyozza az édes ízeket.
A sóágyon sütés régi módszer, főleg szárnyasokat készítenek így. A legegyszerűbb változatában 1-2 kg són sül a hús, hal vagy zöldség. Ne félj, nem lesz sós a sült, csak az az ízesítő célja, hogy sülés közben az alapanyagból kifolyt nedvességet felszívja. Ennek hatására száraz sütés jön létre, így lesz kívül ropogós, belül pedig különösen omlós és szaftos a hús.
Most egy másik sóágyas technikát mutatunk, mely szó szerint kőkemény burkot képez a húson. Mikor elkészült, kalapáccsal kell feltörni. A kiszabadult hús ízletes, szaftos, semmihez sem fogható. Ahogy már említettem, nem lesz sós, de mivel mégiscsak só öleli körbe, pluszban nem kell adni hozzá.
Először a combokat készítsük elő. Irdaljuk be a bőrét, majd kakukkfűvel, borssal és fokhagymával dörzsöljük be.
A sót a liszttel forgassuk egybe, majd keverjük hozzá a tojásfehérjét és a vizet. A masszának ragacsosnak és sűrűnek kell lennie, de ha szükséges, még vizet adjunk hozzá.
A massza felét öntsük a tepsibe (ha szeretnénk, sütőpapír is kerülhet alá), majd helyezzük bele a combokat. Ezután a maradék sós masszával fedjük be.
A combokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 80-90 perc alatt süssük készre. A sóréteg kemény, kalapáccsal kell feltörni, hogy kiszabaduljon a hús.
Fotó: Getty Images