Mázzal sült, Márton-napi libacomb: méz karamellizálódik a külsején

Mézes sült libacomb cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodás libacomb a hagyományos fűszerezéstől és a ragacsos máztól lesz ellenállhatatlan, így sütve pedig szinte magától leválik a hús a csontról.

Márton-nap november 11-én van, ilyenkor libát szokás készíteni: tartalmas levest és sült libacombokat érdemes kínálni. Ezekre a pompás fogásokra senkinek nem lesz egy rossz szava sem, és a hagyományoknak is eleget tettél, a következő esztendőben is lesz mit enni.

A libacombbal érdemes a kacsacombhoz hasonlóan bánni. A szépen előkészített combok bőrét mindig irdalni kell, majd jó alaposan belemasszírozni a fűszereket. Hogy igazán omlós legyen a hús, lassan süsd, majd a végén piríts rá. A tepsiben maradt sült zsírt pedig nehogy kidobd, minden cseppje aranyat ér: tunkold ki kenyérrel, vagy csorgasd rá hagymás burgonyára.

Mézes sült libacomb

Mézes sült libacomb ct

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 4 darab libacomb
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított libacombok bőrét irdaljuk be. Ezután sóval, borssal, reszelt fokhagymával és majoránnával fűszerezzük be a combokat, majd lefedve tegyük hűtőbe pihenni 3-4 órára.

A pihentetés után a tepsit kenjük ki libazsírral, majd bőrével lefelé fektessük a combokat a tepsire. Ezután toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe, és 2-3 óráig süssük a húst, míg szép aranybarna nem lesz. A sütési idő felénél fordítsuk meg a combokat. (A sütési idő a comb méretétől és a sütőtől is függ.)

A sült libacombokat öntözzük meg mézzel, a sütő hőfokát pedig emeljük 200 fokra. Ezután a mézes combokat 8-12 percre toljuk vissza a sütőbe.

A kész sültet lila káposztával és krumplival kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük