Így készíts fenséges mézeskalácsszirupot: kávéba, de kalácson is isteni
A mézeskalácsot, mint a karácsony egyik legeredetibb kiegészítőjét, már nemcsak sütve, hanem főzve is elkészítheted. Meg is mutatjuk, hogyan lesz fenséges kiegészítője a reggeli kávédnak!
A mézeskalácsszirup az ünnepi szezon egyik etalonja. Olyan, akár az ősznek a sütőtökös latte: ha nem lenne, ki kellene találni. Adhatod ugyanis koktélokhoz, kávékhoz és péksüteményekhez, vagy akár a frissen sült házi kalácson is kíváló feltét lesz.
A friss gyömbérből, melegítő fűszerekből, melaszból és gazdag barna cukorból készült szirup könnyen elkészíthető, és annyi mindenhez felhasználható, hogy szinte vétek lenne ebben az ünnepi sürgés-forgásban megfeledkezni róla.
Tipp
Próbáld ki ezt a szirupot egy tökéletes mézeskalácsos latte elkészítéséhez, amely igazi ünnepi hangulatot csempész majd a hideg téli napokba.
Mézeskalácsszirup
Hozzávalók 15 adaghoz
- 240 ml víz
- 120 g friss gyömbér
- 160 g barna cukor
- 100 g melasz
- 1 tk friss narancshéj
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
- 0.25 tk őrölt szegfűbors
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.
Vegyünk elő egy kisebb lábost.
Tegyük bele a vizet, a friss, kockákra vágott gyömbért, a barna cukrot, a melaszt, a narancshéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, majd keverjük jól össze. Kevergessük, amíg a cukor felolvad.
Amikor a fűszeres, cukros keverék felforrt, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Hagyjuk pihenni a keveréket 20 percig.
Ezután szűrjük le a szirupot, és már el is készültünk.
A kész szirupot tegyük légmentesen zárodó üvegbe vagy akár tárolódobozba is. Hűtőben tárolva akár hetekig is eláll.
-
2024-02-13 09:32:02
-
2023-10-03 09:32:01
-
2023-02-14 10:16:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!