Így készíts fenséges mézeskalácsszirupot: kávéba, de kalácson is isteni

mezeskalacs-szirup
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mézeskalácsot, mint a karácsony egyik legeredetibb kiegészítőjét, már nemcsak sütve, hanem főzve is elkészítheted. Meg is mutatjuk, hogyan lesz fenséges kiegészítője a reggeli kávédnak!

A mézeskalácsszirup az ünnepi szezon egyik etalonja. Olyan, akár az ősznek a sütőtökös latte: ha nem lenne, ki kellene találni. Adhatod ugyanis koktélokhoz, kávékhoz és péksüteményekhez, vagy akár a frissen sült házi kalácson is kíváló feltét lesz. 

A friss gyömbérből, melegítő fűszerekből, melaszból és gazdag barna cukorból készült szirup könnyen elkészíthető, és annyi mindenhez felhasználható, hogy szinte vétek lenne ebben az ünnepi sürgés-forgásban megfeledkezni róla.

Tipp

Próbáld ki ezt a szirupot egy tökéletes mézeskalácsos latte elkészítéséhez, amely igazi ünnepi hangulatot csempész majd a hideg téli napokba.

Mézeskalácsszirup

mezeskalacs-szirup

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 240 ml víz
  • 120 g friss gyömbér
  • 160 g barna cukor
  • 100 g melasz
  • 1 tk friss narancshéj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk őrölt szegfűbors
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.

Vegyünk elő egy kisebb lábost. 

Tegyük bele a vizet, a friss, kockákra vágott gyömbért, a barna cukrot, a melaszt, a narancshéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, majd keverjük jól össze. Kevergessük, amíg a cukor felolvad.

Amikor a fűszeres, cukros keverék felforrt, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Hagyjuk pihenni a keveréket 20 percig.

Ezután szűrjük le a szirupot, és már el is készültünk. 

A kész szirupot tegyük légmentesen zárodó üvegbe vagy akár tárolódobozba is. Hűtőben tárolva akár hetekig is eláll. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük