Mogyorós pad thai roppanós tofuval: zöldségspagettitől lesz igazán tápláló
Pad thai sosem volt még ennyire krémes: az ázsiai fogásra egy ízgazdag mogyorószósz kerül, a zöldségek pedig zöldségspagetti formájában kerülnek az ételbe.
A pad thai (vagy phat thaj) egy thaiföldi egytálétel, amely egy tésztás alapból, az ikonikus halszószból, tojásból, zöldségekből és tofuból készül, és opcionális benne a garnéla, a tintahal, a csirke vagy más állati eredetű fehérje – legalábbis a tradicionális elkészítési mód szerint.
Mivel ebbe a változatba csak növényi alapanyagok kerülnek, a halszósz helyét a szójaszósz veszi át, a fehérjéről pedig a tofu mellett a mogyoróvaj gondosokodik. Többek között ezekből készül egy mesésen krémes és pikáns szósz, amely elképesztően selymessé teszi az ételt.
További érdekessége, hogy a zöldségek (répa és cukkini) is spagetti formában kerülnek az ételbe. A vékony szálakhoz a spirál szeletelő a legjobb eszköz, de ebben a cikkben további alternatívákról is olvashatsz. Ha pedig közülük egyik sincs otthon, akkor egyszerűen darabold őket vékonyabb csíkokra.
Mogyorós pad thai
Hozzávalók 4 személyre
A pad thaihoz:
- 350 g spagetti
- 1 közepes cukkini
- 2 közepes sárgarépa
- 300 g tofu
- 3 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 cm gyömbér apróra vágva
- 250 g csiperke felszeletelve
- 3 ek szójaszósz
- 0.5 tk kurkuma
- 1 db piros kaliforniai paprika felszeletelve
- 3 ek pirított mogyoró
- 1 csokor friss koriander
A mogyorószószhoz:
- 3 ek krémes mogyoróvaj
- 60 ml konzerves kókusztej
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek juharszirup
- 0.5 db lime leve
- 0.5 tk chilipehely
Elkészítés:
A spagettit főzzük ki enyhén sós vízben, szűrjük le, és tegyük félre. (Néhány csepp olajjal locsoljuk le, hogy ne száradjon ki.)
A cukkinit és a répát mossuk és hámozzuk meg, és spiralizáló szeletelővel vágjuk vékony csíkokra. Spirál szeletelő nélkül egyszerűen fel is darabolhatjuk őket.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és 2 evőkanál forró olajon pirítsuk aranyszínűre. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre 1 evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk további 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és 3 perc alatt azt is pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a tofut, a szójaszószt, a kurkumát, a paprikát és az előkészített zöldségspagettit, és közepes hőfokon, fedő alatt pároljuk roppanósra.
Közben a mogyorószósz minden hozzávalóját keverjük össze egy kisebb tálban (ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet). Kanalazzuk a zöldséges tofura, adjuk hozzá a tésztát, és alacsony hőfokon hagyjuk 1-2 percig rotyogni.
Mogyorószórással és friss korianderrel fogyasszuk.
-
2024-03-03 09:28:01
-
2024-02-14 09:36:01
-
2023-10-19 09:36:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!