Mogyorós pad thai roppanós tofuval: zöldségspagettitől lesz igazán tápláló

Mogyorovajas-pad-thai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pad thai sosem volt még ennyire krémes: az ázsiai fogásra egy ízgazdag mogyorószósz kerül, a zöldségek pedig zöldségspagetti formájában kerülnek az ételbe.

A pad thai (vagy phat thaj) egy thaiföldi egytálétel, amely egy tésztás alapból, az ikonikus halszószból, tojásból, zöldségekből és tofuból készül, és opcionális benne a garnéla, a tintahal, a csirke vagy más állati eredetű fehérje – legalábbis a tradicionális elkészítési mód szerint.

Mivel ebbe a változatba csak növényi alapanyagok kerülnek, a halszósz helyét a szójaszósz veszi át, a fehérjéről pedig a tofu mellett a mogyoróvaj gondosokodik. Többek között ezekből készül egy mesésen krémes és pikáns szósz, amely elképesztően selymessé teszi az ételt. 

További érdekessége, hogy a zöldségek (répa és cukkini) is spagetti formában kerülnek az ételbe. A vékony szálakhoz a spirál szeletelő a legjobb eszköz, de ebben a cikkben további alternatívákról is olvashatsz. Ha pedig közülük egyik sincs otthon, akkor egyszerűen darabold őket vékonyabb csíkokra.

Mogyorós pad thai

Mogyorovajas-pad-thai

Hozzávalók 4 személyre

A pad thaihoz:

  • 350 g spagetti
  • 1 közepes cukkini
  • 2 közepes sárgarépa
  • 300 g tofu
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 cm gyömbér apróra vágva
  • 250 g csiperke felszeletelve
  • 3 ek szójaszósz
  • 0.5 tk kurkuma
  • 1 db piros kaliforniai paprika felszeletelve
  • 3 ek pirított mogyoró
  • 1 csokor friss koriander

A mogyorószószhoz:

  • 3 ek krémes mogyoróvaj
  • 60 ml konzerves kókusztej
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek juharszirup
  • 0.5 db lime leve
  • 0.5 tk chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A spagettit főzzük ki enyhén sós vízben, szűrjük le, és tegyük félre. (Néhány csepp olajjal locsoljuk le, hogy ne száradjon ki.)

A cukkinit és a répát mossuk és hámozzuk meg, és spiralizáló szeletelővel vágjuk vékony csíkokra. Spirál szeletelő nélkül egyszerűen fel is darabolhatjuk őket.

A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és 2 evőkanál forró olajon pirítsuk aranyszínűre. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre 1 evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk további 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és 3 perc alatt azt is pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a tofut, a szójaszószt, a kurkumát, a paprikát és az előkészített zöldségspagettit, és közepes hőfokon, fedő alatt pároljuk roppanósra.

Közben a mogyorószósz minden hozzávalóját keverjük össze egy kisebb tálban (ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet). Kanalazzuk a zöldséges tofura, adjuk hozzá a tésztát, és alacsony hőfokon hagyjuk 1-2 percig rotyogni.

Mogyorószórással és friss korianderrel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük