Mogyorós pad thai roppanós tofuval: zöldségspagettitől lesz igazán tápláló

Mogyorovajas-pad-thai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pad thai sosem volt még ennyire krémes: az ázsiai fogásra egy ízgazdag mogyorószósz kerül, a zöldségek pedig zöldségspagetti formájában kerülnek az ételbe.

A pad thai (vagy phat thaj) egy thaiföldi egytálétel, amely egy tésztás alapból, az ikonikus halszószból, tojásból, zöldségekből és tofuból készül, és opcionális benne a garnéla, a tintahal, a csirke vagy más állati eredetű fehérje – legalábbis a tradicionális elkészítési mód szerint.

Mivel ebbe a változatba csak növényi alapanyagok kerülnek, a halszósz helyét a szójaszósz veszi át, a fehérjéről pedig a tofu mellett a mogyoróvaj gondosokodik. Többek között ezekből készül egy mesésen krémes és pikáns szósz, amely elképesztően selymessé teszi az ételt. 

További érdekessége, hogy a zöldségek (répa és cukkini) is spagetti formában kerülnek az ételbe. A vékony szálakhoz a spirál szeletelő a legjobb eszköz, de ebben a cikkben további alternatívákról is olvashatsz. Ha pedig közülük egyik sincs otthon, akkor egyszerűen darabold őket vékonyabb csíkokra.

Mogyorós pad thai

Mogyorovajas-pad-thai

Hozzávalók 4 személyre

A pad thaihoz:

  • 350 g spagetti
  • 1 közepes cukkini
  • 2 közepes sárgarépa
  • 300 g tofu
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 cm gyömbér apróra vágva
  • 250 g csiperke felszeletelve
  • 3 ek szójaszósz
  • 0.5 tk kurkuma
  • 1 db piros kaliforniai paprika felszeletelve
  • 3 ek pirított mogyoró
  • 1 csokor friss koriander

A mogyorószószhoz:

  • 3 ek krémes mogyoróvaj
  • 60 ml konzerves kókusztej
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek juharszirup
  • 0.5 db lime leve
  • 0.5 tk chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A spagettit főzzük ki enyhén sós vízben, szűrjük le, és tegyük félre. (Néhány csepp olajjal locsoljuk le, hogy ne száradjon ki.)

A cukkinit és a répát mossuk és hámozzuk meg, és spiralizáló szeletelővel vágjuk vékony csíkokra. Spirál szeletelő nélkül egyszerűen fel is darabolhatjuk őket.

A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, és papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és 2 evőkanál forró olajon pirítsuk aranyszínűre. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

A hagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre 1 evőkanál olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk további 1 percig. Adjuk hozzá a gombát, és 3 perc alatt azt is pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a tofut, a szójaszószt, a kurkumát, a paprikát és az előkészített zöldségspagettit, és közepes hőfokon, fedő alatt pároljuk roppanósra.

Közben a mogyorószósz minden hozzávalóját keverjük össze egy kisebb tálban (ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet). Kanalazzuk a zöldséges tofura, adjuk hozzá a tésztát, és alacsony hőfokon hagyjuk 1-2 percig rotyogni.

Mogyorószórással és friss korianderrel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük