Puha nugát magvakkal keverve: gasztroajándéknak is tökéletes

nugat
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs jobb karácsonyi ajándék a saját készítésűnél, lepd meg ezzel a házi nugáttal a szeretteidet!

Nugátot készíteni nem nagy ördöngösség, de ismerni kell a csínját-bínját, hogy tökéletes legyen. Amire biztosan szükséged lesz, az egy konyhai hőmérő, ugyanis nem szabad se túl sokáig, se túl kevés ideig melegíteni a cukrot, úgy lesz megfelelő a kész nugát állaga, ha odafigyelsz a hőfokokra.

A másik titok a folyamatos keverésben rejlik. A tojásfehérjéhez állandó kevergetés mellett adagold a forró cukros szirupot: ehhez a folyamathoz lehetőleg robotgépet használj, és azt is közepes-magas fokozaton dolgoztasd. Ahogy hűl a cukros massza, úgy fog sűrűsödni, úgyhogy ha azt látod, már a fogkrémre hasonlít az állaga, keverd bele a magvakat is, mielőtt teljesen megköt, és a formába is simítsd bele gyorsan. 

Nugát magvakkal keverve

nugat2

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 2 db papírvékony ostyalap (20x20 centis)
  • 340 g méz
  • 340 g kristálycukor
  • 3 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek citromhéj
  • 450 g pörkölt magvak vegyesen
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki folpackkal egy 20x20 centis jénait/tálat úgy, hogy az alját és az oldalát is befedje.

Tegyük bele az egyik ostyalapot (ha szükséges, vágjuk méretre).

A tojásfehérjéket verjük habbá egy csipet sóval.

A mézet és a cukrot tegyük egy lábasba, kezdjük el melegíteni, míg a keverék 150 fokos nem lesz.

A félretett tojáshabot kezdjük el verni robotgéppel, közben csurgassunk hozzá 3 ek. forró mézes-cukros keveréket. Mikor elkeveredett, még picit verjük, utána csurgassuk óvatosan hozzá a maradék mézes-cukros keveréket is. Ha az összes elvegyült benne, mehet bele a citromhéj és a vanília is.

Ahogy verjük, a keverék egyre sűrűbb lesz, hiszen hűl közben. Ha már annyira kihűlt, hogy a kezünket a keverőtál oldalán tudjuk tartani, keverjük bele a durvára vágott magvakat is. (Ha túl sűrűnek látjuk, de még nem hűlt ki, keverjük bele előbb a magvakat.)

Gyorsan öntsük a masszát az előkészített ostyalapra, oszlassuk el rajta egyenletesen egy olajos spatula segítségével. Tegyük rá a másik ostyalapot a tetejére, majd nyomjuk picit le. Ha szükséges, súlyozzuk le egy bögrével vagy tállal.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha kihűlt, fordítsuk ki a formából, húzzuk le róla a folpackot. Vágjuk tetszőleges darabokra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük