Selymes édesburgonya-krémleves paprikával: laktató, mégsem nehéz

Edesburgonyakremleves-paprikaval
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár az édesburgonya főként az őszi és téli hónapok sztárja, nyáron is mennyei fogásokat készíthetsz belőle. Egy pikáns, édes kaliforniai paprikával kombinált levesnél nincsen táplálóbb a kánikulában.

Télen gyakran szerepel a menün, de nyáron mintha nem is létezne? Pedig az édesburgonyát egész évben érdemes fogyasztani, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A belőle készült krémleves tápláló, ízes, mégis könnyed, így akár a kánikulában is jólesik majd. Érdekessége, hogy kaliforniai paprika és kevés füstölt paprika is kerül bele, ezek pedig tovább fokozzák a batáta édes jellegét.

A leves hatalmas előnye, hogy semmilyen sűrítő vagy krémesítő anyagot nem igényel, hiszen az édesburgonya önmagában is egy selymes alapot képez. Így rántás, habarás és tejszín nélkül készítheted el.

Nyári édesburgonya-krémleves

Edesburgonyakremleves-paprikaval-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 0.5 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 2 ek napraforgómag
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, az édesburgonyát, a füstölt paprikát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.

Fedő alatt főzzük 25-30 percig közepes hőfokon, vagy amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul. Egy botmixer segítségével pürésítsük teljesen krémes állagúra, majd keverjük bele a petrezselymet.

Napraforgómag-szórással és friss házi krutonnal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük