Selymes édesburgonya-krémleves paprikával: laktató, mégsem nehéz
Bár az édesburgonya főként az őszi és téli hónapok sztárja, nyáron is mennyei fogásokat készíthetsz belőle. Egy pikáns, édes kaliforniai paprikával kombinált levesnél nincsen táplálóbb a kánikulában.
Télen gyakran szerepel a menün, de nyáron mintha nem is létezne? Pedig az édesburgonyát egész évben érdemes fogyasztani, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A belőle készült krémleves tápláló, ízes, mégis könnyed, így akár a kánikulában is jólesik majd. Érdekessége, hogy kaliforniai paprika és kevés füstölt paprika is kerül bele, ezek pedig tovább fokozzák a batáta édes jellegét.
A leves hatalmas előnye, hogy semmilyen sűrítő vagy krémesítő anyagot nem igényel, hiszen az édesburgonya önmagában is egy selymes alapot képez. Így rántás, habarás és tejszín nélkül készítheted el.
Nyári édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika felkockázva
- 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
- 0.5 tk füstölt paprika
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 l zöldségalaplé
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 2 ek napraforgómag
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, az édesburgonyát, a füstölt paprikát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.
Fedő alatt főzzük 25-30 percig közepes hőfokon, vagy amíg az édesburgonya teljesen meg nem puhul. Egy botmixer segítségével pürésítsük teljesen krémes állagúra, majd keverjük bele a petrezselymet.
Napraforgómag-szórással és friss házi krutonnal kínáljuk.
-
2024-03-09 10:16:01
-
2024-03-04 10:16:02
-
2024-02-10 11:08:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!