Mediterrán, nyári lencsesaláta: fehérjedús ebéd 20 perc alatt

4
Nyomtatás
lencsesalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a csupa zöldség mediterrán lencsesaláta az egyik legjobb választás, ha egy tápláló húsmentes nyári ebédet keresel.

A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás, szuper alapanyag, amit nagy kár csak a hűvös hónapokban fogyasztani. Raadásul a hagyományos lencsefőzeléken vagy egy krémes vöröslencse-dahlon túl rengeteg verzióban használhatjuk, sok izgalmas és különleges fogás készülhet belőle, így nagyon változatosan beépíthető a mindennapi étkezésünkbe.

Ha salátaként készítjük, párosítsunk hozzá minél több friss, szezonális alapanyagot, így varázsolhatunk belőle igazi mediterrán nyári fogást. Az uborkát, a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a lila hagymát a görög Kalamata olívabogyóval egészítjük ki, és friss zöldfűszerek teszik teljessé az ízhatást. Az öntet pedig egyszerre frissítő a citromtól és karakteres a mustártól.

Nyári mediterrán lencsesaláta

lencsesalata-2

Hozzávalók 4 személyre

A salátához:

  • 2 bögre főtt lencse
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db lila hagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 bögre Kalamata olívabogyó
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • ízlés szerint zöldfűszerek (bazsalikom, menta, kapor stb.)

Az öntethez:

  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db citrom leve
  • 2 tk. agávészirup
  • 2 tk. mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el az öntetet: minden alapanyagot öntsünk egy zárható befőttesüvegbe, és alaposan rázzuk össze.

A lencsét öntsük egy tálba, és adjuk hozzá az elkészült keveréket, keverjük alaposan össze és tegyük félre, hogy a lencse pácolódjon benne.

Közben vágjuk össze a zöldségeket, és az olívabogyóval, valamint a felaprított petrezselymmel együtt adjuk hozzá a lencséhez. 

Tálalásig tegyük hűtőbe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon