Könnyed, toszkán kenyérsaláta: az illatos bazsalikom a lelke
A panzanella néven futó kenyérsaláta egy klasszikus olasz étel, ami olyan alapanyagokból áll össze, mint a kovászos kenyér, a paradicsom, a bazsalikom, a lila hagyma és az olajbogyó.
Még javában tombol a nyár, így a nagy forróságban inkább kívánunk meg egy finom salátát, mint egy tartalmasabb, nehezebb ételt. Mivel szerencsére a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja még bőven tart, könnyen összedobhatsz belőlük egy tápláló fogást.
Ezúttal a választás a japán szilvára, a dióra és a gorgonzola sajtra esett, amelyek együtt tökéletes harmóniát alkotnak, a saláta elkészítése pedig csupán 10 percet vesz igénybe.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk 6 felé. Az uborkát szintén mossuk meg, majd vágjuk fel 2 cm-es darabokra. A diót daraboljuk fel, vagy kézzel törjük apróbb darabokra.
Vegyünk elő egy nagy salátás tálat. Halmozzuk bele a rukkolát - vagy más tetszőleges salátát -, az uborkát, majd tegyük rá a szilvaszeleteket. Morzsoljuk rá a gorgonzola sajtot, végül pedig szórjuk rá a diót is. Tegyük félre.
Az öntethez vegyünk elő egy kisebb tálat vagy üveget. A fokhagymát tisztítsuk meg, majd préseljük át egy fokhagymanyomón, vagy aprítsuk egészen pici darabokra. Adjuk hozzá az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromot, a fokhagymát és a mézet, sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze, majd finoman csorgassuk a salátára és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu