Szuper szaftos zöldséggolyók: húsmentesen is finom a svéd kedvenc
Ha kipróbálnád, hogy milyen a svédek klasszikusa húsmentesen, akkor készítsd el ezt a tisztán növényi változatot.
Ha szereted az olasz húsgolyó koncepcióját, odavagy az intenzív fűszerezésű paradicsomszószért, de beiktatnál húsmentes napokat is a hetedbe, akkor ezt a receptet mindenképp próbáld ki!
A húst tofu helyettesíti, és olyan, umami ízt létrehozó alapanyag is helyet kap a gombócban, mint a misopaszta. Ez egy passzírozott szójababból, fermentálással készülő paszta, amely remek kiegészítője vegán ételeknek, sokkal izgalmasabbá teszi őket. Ez a mennyei, krémes gombás rizottó is misopasztával készül.
A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és 5-10 percre tegyük félre, hogy besűrűsödjön. Ez a keverék lesz a tojáspótlónk.
A paradicsomszószhoz hevítsük fel az olívaolajat egy közepes edényben, és pírítsuk benne 2-3 percig a fokhagymát. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, a fűszereket és a sót, és forraljuk fel. Tegyük félre.
A tofuról szűrjük le a folyadékot, és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Kézzel tördeljük nagyobb darabokra, és tegyük aprítógépbe az összes többi hozzávalóval együtt.
15-20 másodperc alatt dolgozzuk darabosra a masszát. Aprítógép hiányában használjunk villát vagy a kezünket az alapanyagok egységesítéséhez.
A masszából formázzunk kb. 24-25 gombócot, és egy rétegben helyezzük őket egy beolajozott jénaiba. Öntsük rá az elkészült paradicsomszószt, és tegyük 30 percre 175 fokra előmelegített sütőbe.
Friss vegyes salátával, krumplipürével vagy tésztával kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu