
Milyen hozzávalóval nem főznek soha a kínaiak? 8 kérdés a keleti konyháról, ami rajtad is kifoghat majd
A kínai és egyéb távol-keleti ételek egyre népszerűbbek itthon is: lássuk, mennyire ismered őket!
Ez a kínai ötfűszeres tofu gazdagon fűszerezett, tápláló, és a hosszú hozzávalólista ellenére egész gyors. Sok zöldség az alapja, amelyek egy selymes kókusztejes szószban főnek puhára, és egy intenzíven fűszeres tofutól lesz tartalmas.
A névadó ötfűszer-keverék akkor lesz a legjobb, ha magadnak készíted el: azzal, hogy az egész fűszereket gyors pirítás után zúzod porrá, sokkal intenzívebb lesz a vele készült étel íze, így érdemes rááldozni az extra perceket, mert nem fogod megbánni. Itt találod a pontos arányokat az elkészítéséhez.
Készítsük el az ötfűszer-keveréket az itt leírtak szerint, vagy használjunk bolti változatot.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, majd kézzel tördeljük kisebb darabokra. Tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sót, az ötfűszer-keveréket és a hagymaport, és alaposan keverjük össze.
Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olajjal, kanalazzuk bele a tofut, és 10-15 perc alatt, időnként átkeverve pirítsuk aranybarnára. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Közben egy másik közepes edényben hevítsünk olajat, és dinszteljük benne 2-3 percig a zöldhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá az ötfűszer-keveréket, a sót, a borsot, a koriandert, a kurkumát, és fél perc alatt pirítsuk illatosra.
Adjuk hozzá a rizst, a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a szójaszószt, a cukrot és a paprikát, és forraljuk fel. Mehet bele a lepirított tofu és a felaprított földimogyoró, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs puha nem lesz.
Adjuk hozzá a lime levét és reszelt héját, majd keverjük bele a friss koriandert, és vegyük le a tűzről. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu