Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

2
Nyomtatás
Otfuszeres-tofus-rizs-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kínai ihletésű ötfűszeres tofu sűrű, krémes szószban készül, és sok zöldségtől lesz igazán tápláló.

Ez a kínai ötfűszeres tofu gazdagon fűszerezett, tápláló, és a hosszú hozzávalólista ellenére egész gyors. Sok zöldség az alapja, amelyek egy selymes kókusztejes szószban főnek puhára, és egy intenzíven fűszeres tofutól lesz tartalmas.

A névadó ötfűszer-keverék akkor lesz a legjobb, ha magadnak készíted el: azzal, hogy az egész fűszereket gyors pirítás után zúzod porrá, sokkal intenzívebb lesz a vele készült étel íze, így érdemes rááldozni az extra perceket, mert nem fogod megbánni. Itt találod a pontos arányokat az elkészítéséhez.

Ötfűszeres tofu

Otfuszeres-tofus-rizs

Hozzávalók 4 személyre

A fűszeres tofuhoz:

  • 300 g kemény tofu
  • 1 tk.
  • 1 tk. kínai ötfűszer-keverék a leírás alapján
  • 1 tk. hagymapor
  • 2 ek. napraforgóolaj

A zöldséges-rizses alaphoz:

  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. friss gyömbér apróra vágva
  • 2 közepes sárgarépa feldarabolva
  • 1 tk. kínai ötfűszer-keverék
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 200 g hosszú szemű rizs átmosva, leszűrve
  • 350 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 tk. cukor
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika felcsíkozva
  • 100 g pirított, sós földimogyoró durvára darabolva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 1 közepes lime leve és reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el az ötfűszer-keveréket az itt leírtak szerint, vagy használjunk bolti változatot.

A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, majd kézzel tördeljük kisebb darabokra. Tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sót, az ötfűszer-keveréket és a hagymaport, és alaposan keverjük össze.

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olajjal, kanalazzuk bele a tofut, és 10-15 perc alatt, időnként átkeverve pirítsuk aranybarnára. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Közben egy másik közepes edényben hevítsünk olajat, és dinszteljük benne 2-3 percig a zöldhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá az ötfűszer-keveréket, a sót, a borsot, a koriandert, a kurkumát, és fél perc alatt pirítsuk illatosra. 

Adjuk hozzá a rizst, a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a szójaszószt, a cukrot és a paprikát, és forraljuk fel. Mehet bele a lepirított tofu és a felaprított földimogyoró, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs puha nem lesz.

Adjuk hozzá a lime levét és reszelt héját, majd keverjük bele a friss koriandert, és vegyük le a tűzről. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon