Szénhidrátszegény paradicsomos pite liszt nélkül: rengeteg sajt és tojás fogja össze
Egészen szaftos pitét készíthetsz lédús paradicsomból úgy, hogy még az alakodat sem kell félteni, hisz liszt nélkül készül.
Kezdők is bátran elkészíthetik ezt a színpompás, isteni tartot, ugyanis minimális munkával, nagyon egyszerűen készül. Az alapja kész leveles tészta, ebből mindig érdemes otthon tartani egy csomaggal, sós és édes ételeknél is hasznát veheted.
A feltétet ricotta és paradicsom képezik, de hogy még finomabb legyen, karamellizált hagyma is került rá. Igaz, ennek picit időigényesebb az elkészítése, megéri rászánni az időt, az édeskésre sült zöldség feldobja a krémes alapot. Ha időszűkében vagy, az sem tragédia, ha kihagyod, ebben az esetben zöldfűszerekkel turbózd fel a ricottát.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a vöröshagymát, kezdjük el dinsztelni. Addig dinszteljük, míg nem karamellizálódik, ha szükséges, öntsünk alá 1 ek. vizet is. Mikor szép aranybarna, adjuk hozzá a fokhagymát is, keverjük egybe. 1 perc után szedjük egy tányérra a hagymát, tegyük félre.
A ricottát keverjük össze a hagymával, sózzuk, borsozzuk. A paradicsomokat vágjuk szeletekre.
A leveles tésztát nyújtsuk ki, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáljuk meg villával a felületét, de a széleken hagyjunk ki 1 centi helyet, ez lesz a pereme. Oszlassuk el rajta a hagymás-ricottás keveréket, majd szórjuk rá a sajtot is. Rendezzük el rajta a paradicsomszeleteket, sózzuk, borsozzuk őket, majd locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat.
Toljuk a tartot a sütőbe 20-25 percre, míg a tészta széle és alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images