Egyszerű paradicsomos tart leveles tésztából: krémes ricotta az alapja

2
Nyomtatás
paradicsomos-tart
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Édes, érett paradicsommal lesz a legfinomabb ez a tart, a krémes ricotta és a lédús zöldség találkozása tökéletes.

Kezdők is bátran elkészíthetik ezt a színpompás, isteni tartot, ugyanis minimális munkával, nagyon egyszerűen készül. Az alapja kész leveles tészta, ebből mindig érdemes otthon tartani egy csomaggal, sós és édes ételeknél is hasznát veheted

A feltétet ricotta és paradicsom képezik, de hogy még finomabb legyen, karamellizált hagyma is került rá. Igaz, ennek picit időigényesebb az elkészítése, megéri rászánni az időt, az édeskésre sült zöldség feldobja a krémes alapot. Ha időszűkében vagy, az sem tragédia, ha kihagyod, ebben az esetben zöldfűszerekkel turbózd fel a ricottát.

Paradicsomos-ricottás tart

paradicsomos-tart2

Hozzávalók 6 szelethez

  • 1 lap leveles tészta
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g ricotta
  • 20 g pecorino romano
  • 3 nagy db paradicsom
  • ízlés szerint só, bors
  • a tálaláshoz friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a vöröshagymát, kezdjük el dinsztelni. Addig dinszteljük, míg nem karamellizálódik, ha szükséges, öntsünk alá 1 ek. vizet is. Mikor szép aranybarna, adjuk hozzá a fokhagymát is, keverjük egybe. 1 perc után szedjük egy tányérra a hagymát, tegyük félre.

A ricottát keverjük össze a hagymával, sózzuk, borsozzuk. A paradicsomokat vágjuk szeletekre.

A leveles tésztát nyújtsuk ki, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáljuk meg villával a felületét, de a széleken hagyjunk ki 1 centi helyet, ez lesz a pereme. Oszlassuk el rajta a hagymás-ricottás keveréket, majd szórjuk rá a sajtot is. Rendezzük el rajta a paradicsomszeleteket, sózzuk, borsozzuk őket, majd locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat. 

Toljuk a tartot a sütőbe 20-25 percre, míg a tészta széle és alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon