Kívül ropogós, belül krémes pavlova - A megmaradt tojásfehérje tökéletes felhasználása

pavlovacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az álomszép pavlova tulajdonképen egy habcsóktorta, az elkészítése nagyon könnyű - tojásfehérjét verünk stabil habbá, amit sütőben szikkasztunk, akkor jó, ha kívül kérges, belül pedig krémes.

Az édesség a nevét Anna Pavlováról, korának legnagyobb balerinájáról kapta: amikor Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, a tiszteletére habos desszerttel készültek.

A liszt nélkül készült tortát sokféleképpen tehetjük izgalmassá, én tejszínhabbal és eperrel szeretem a legjobban, de nyugodtan kerülhet rá bármilyen gyümölcs, akár mirelit is. A krém készülhet csokisan is, ehhez csak annyi a teendőnk, hogy a tejszínbe olvasztott csokit keverünk, de nutella vagy citromkrém is kerülhet rá.

Az elkészítése egyszerűnek tűnik – tényleg az –, hiszen csak tojást verünk fel, mégis vannak buktatók. Arra ügyeljünk, hogy az eszközeink tiszták legyenek, így biztos, hogy tökéletes habot verünk, a sütésnél pedig tartsuk az alacsony hőfokot, és csak azután vegyük ki a sütőből a pavlovát, miután teljesen kihűlt.

Pavlova

pavlovact

Hozzávalók 6 személyre:

Habcsók:

  • 4 darab tojásfehérje
  • 225 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet

Tetejére:

  • 250 milliliter habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 300 gramm eper
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 110 fokra, a pavlovát nem sütni, hanem szikkasztani fogjuk, ezért fontos, hogy a sütő meleg legyen, mikor belekerül.

Ha van maradék tojásfehérje, azzal dolgozzunk, ha nincs, válasszunk szét négy tojást.

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, hozzáadjuk az 1 csipet sót és a vaníliakivonatot, majd mikor már közepes keménységű a hab, lassan adagoljuk a cukrot, jól el kell vegyülnie. Utoljára a kukoricakeményítő kerüljön a habba.

A kemény tojáshabot sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk kör alakban, kb. 8-10 centis magasságú legyen, a közepébe érdemes egy kis mélyedést kialakítani a tölteléknek. A tojáshabot 1 órára betoljuk a 110 fokos sütőbe, a letelt idő után kapcsoljuk le a sütőt, a pavlovát pedig hagyjuk bent, amíg teljesen ki nem hűl.

Töltelék:

A habtejszínt a cukorral és a vaníliával habbá verjük.

A kihűlt pavlova tetejére kanalazzuk a tejszínhabot, a tetejére pedig tetszés szerinti gyümölcsöket tegyünk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük